Lars Arrhenius, Generalsekreterare på barnrättsorganisationen Friends Foto: Christin Philipson/FriendsVisa alla (2)
Visa alla (2)

Friends tar avstånd från bevakningsföretaget

Uppdaterad
Publicerad
Reaktionerna på videon från Malmö central har varit många. Nu tar barnrättsorganisationen Friends avstånd från våldet och berättar att man inte  kommer att ta emot framtida bidrag från företaget där de två ordningsvakterna är anställda.

Bilderna, som visar hur en ordningsvakt brutalt brottar ner en 9-årig pojke under ett ingripande på Malmö central, blev offentliga på måndagen. Reaktionerna har varit starka, från både organisationer och privatpersoner.

– Filmen och hela händelsen är fruktansvärd. För Friends som jobbar för barns trygghet är detta självklart oacceptabelt, säger Lars Arrhenius, Generalsekreterare på barnrättsorganisationen Friends, i ett uttalande.

Hade logga på hemsidan

Organisationen uppmärksammades i samband med händelsen om att företaget dit ordningsvakterna tillhör, Svensk bevakningstjänst, hade en Friends-logga på sin hemsida. Detta efter att man skänkt enskilda bidrag.

Enligt Johanna Wilkens, pressansvarig på Friends, har man nu varit i kontakt med företaget och bett dem ta bort loggan då man inte längre har något samarbete.

– När de skänkte bidrag hade de rätt att ha loggan på sin hemsida, men så är det inte längre.

Kommer ni efter det här att ta emot framtida bidrag från Svensk bevakningstjänst?

– Nej vi skulle inte ta emot någon gåva från dem i framtiden. Precis som alla andra barnrättsorganisationer tar vi avstånd från företag som behandlar barn på det sättet.

Polisen granskar ärendet

Ordningsvakterna i videon har tagits ur tjänst och är anmälda för misshandel, enligt Aftonbladet. 12 anmälningar ska ha kommit in mot vakterna, och Malmöpolisen har under tisdagen fattat beslut om att inleda en förundersökning.

De två pojkarna ska ha tjuvåkt på ett tåg efter att ha rymt från ett HVB-hem, och vakterna blivit ombedda av poliserna att hålla kvar dem på stationen när de kom av tåget vilket ledde till ingripandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ingripande mot nioåring

Mer i ämnet