Öresundsbron ser ljuset i tunneln – 4 544 lampbyten genomförda

Publicerad

Efter 12 år var det dags att modernisera och byta ut lysrören i Öresundstunneln till moderna led-rör. Rengöring, justering av fästen och nytt lysrör har tagit fyra minuter per lampa att genomföra.

Det är mörkt djupt nere  i mitten av Öresundstunneln. Elen är avstängd och de 12 danska elektrikerna arbetar intensivt med att byta lysrör. Tunnelröret mot Sverige är tillfälligt avstängt och trafiken dubbellriktas i det andra.

– En av de stora utmaningarna med att byta ut och modernisera belysningen är att de nya led-lysrören inte ska störa ut radiokommunikationen i tunneln och att elledningarna ska hålla, säger Katarina Reychman, projektledare.

Besparing motsvarande 50 villor

Lysrören har bytts en gång tidigare, men själva armaturen har aldrig bytts. Den har suttit där i över 20 år. Lampbytet är en del i arbetet med att göra Öresundsbron mer klimatvänlig.

– Bytet motsvarar att byta en gammal 60-wattslampa där hemma till en 20-wattare, men ändå få samma ljusstyrka. Besparingen motsvarar ungefär 50 stycken eluppvärmda villor, säger Bengt Hergart, anläggningschef på Öresundsbron.

– Lysrörsbytet ger oss energisnålare led-lampor på hela förbindelsen. Vi räknar med att energiförbrukning minskar med omkring 50 procent, säger Bengt Hergart. Här tillsammans med projektledaren Katarina Reychman. Foto: Johan Dernelius

Fakta om lampbytet:

Sedan 2009 är endast var sjätte lampa tänd nattetid i syfte att minska energiförbrukningen utan att påverka säkerheten negativt.

Under belysningsbytet byts lysrör i varannan armatur, men på några delar av sträckan sitter armaraturer i dubbla rader. Totalt rör det sig om cirka 4.500 armaturer.

Lysrören i tunneln ska ge bra ljus på natten och inte blända under dagen.

De nya led-lysrören har en brinntid på 100.000 timmar. De gamla lysrören hade en brinntid på 70.000 timmar.

Tunnelbelysningsprojektet beräknas kosta knappt 7 miljoner kronor.

Källa: Öresundsbron

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.