Göran Eklund, redaktionschef för SVT Nyheter Skåne och ansvarig utgivare. Foto: SVT

Göran Eklund, ansvarig utgivare: Därför namnger vi Soheil Naderi

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Tänk att du vänder dig till en jurist för att få hjälp och det slutar med att juristen vill vräka dig eftersom han nu har papper på att du gett honom din bostad.

Vi fick ett tips om en jurist som skulle ha tagit betalt och sedan bara försvunnit utan att utföra den tjänst han fått betalt för. Våra reportrar Natalie Medic och Fredrik Svenningsson började undersöka detta och snart stod det klart att det var flera ärenden som verkade märkliga.

Göran Eklund

Redaktionschef för SVT Nyheter Skåne och Helsingborg

Kunde det verkligen stämma att Ingeborg Spohn, som då var 96 år och demenssjuk, skänkt bort sitt mångmiljonhus till juristen och även testamenterat bort nästan alla sina övriga tillgångar till honom?

Hur kom det sig att Mona och Ulf Salomonsson ovetande blev ägare till det konkursmässiga bolag som juristen i sin roll som tidigare ägare tömt på pengar?

Och var befinner sig denna jurist som tycks gå upp i rök så fort han tagit betalt av sina klienter?

Det finns yrken som bygger på förtroende, där du som uppdragsgivare är i underläge kunskapsmässigt. Detta gäller i högsta grad jurister. Därför är det viktigt att granska hur de förvaltar detta förtroende.

Därför namnges Soheil Naderi

Vi publicerar namn och bild på juristen Soheil Naderi. Frågan om namnpublicering handlar om att väga den skada som publiceringen orsakar den namngivna mot allmänintresset att veta identiteten. Här har jag kommit fram till att det är centralt att få veta vem juristen är utifrån omfattningen av hans verksamhet och hur många som klagat på hans arbete samt att det är, såvitt vi vet, en pågående verksamhet.

Vi har gett Soheil Naderi flera möjligheter att ge sin syn men han har avböjt. När vi till exempel via hans inlagor till tingsrätten kunnat ta del av hans inställning, har vi redogjort för den.

På SVT Play i tre delar

Du kan ta del av vår granskning på flera sätt. Här på vår sajt kommer vi under några dagar att presentera det vi fått fram och du kan se det i våra tv-sändningar. På SVT Play finns vår granskning redan nu som en serie i tre delar. Där kan du följa hur vi steg för steg avslöjar hur Soheil Naderi lurar sina klienter och hur vi försöker hitta honom, något som svenska myndigheter misslyckats med flera gånger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soheil Naderi lurar äldre demenssjuka klienter att skriva under gåvobrev där de ger bort sina hus och förmögenheter till honom. I klippet ser du en snabbversion av SVT Nyheter Skånes granskning. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet