Öresundsbrokonsortiets resultat har ökat under första halvåret

Gränskontroller ökar fordonstrafik på bron

Uppdaterad
Publicerad

Fordonstrafiken över Öresundsbron har ökat första halvåret. En förklaring är att arbetsgivare bussar personal över bron på grund av tågförseningar i samband med gränskontrollerna.

– Vi såg även före gränskontrollernas införande en ökning inom pendlingstrafiken, så där ser vi inte någon större effekt av kontrollerna. Ökningen av bussar och hyrbilar har däremot samband med kontrollerna, eftersom det till stor del är arbetsgivare som på så sätt underlättar resandet för sina medarbetare, säger Caroline Ullman-Hammer, vd för Öresundsbrokonsortiet.

Första halvåret 2016 ökade trafiken på Öresundsbron inom så gott som samtliga trafikkategorier, jämfört med samma period förra året. Den stora framgången syns i fritidstrafiken med BroPass, som ökat med nästan 6 procent, vilket är drygt 300 bilar om dygnet.

Skåne efter gränskontrollerna

Trafikökningen i kombination med en minskad skuld och låga räntor gör att resultatet förbättrades med 47 miljoner danska kronor. Resultatet blev 441 miljoner danska kronor för första halvåret 2016.

Pendlingstrafiken har ökat med 3,1 procent under perioden, vilket är 182 passager om dygnet. Bussar har ökat med 15 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skåne efter gränskontrollerna

Mer i ämnet