Foto: TT

Regeringen får kritik för gränskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Gränskontrollerna är otydliga och det finns för dåligt underlag för att förlänga dem. Det menar Riksrevisionen som efter en granskning nu kritiserar regeringen.

Förra veckan beslutade regeringen att förlänga gränskontrollerna i tre månader. Men nu menar Riksrevisionen att det finns för dåligt underlag för beslutet.

Enligt kritiken har regeringen inte följt upp och bedömt tillräckligt om kontrollerna fortfarande behövs, rapporterar Ekot.

Skåne efter gränskontrollerna

Kritiserar otydlighet

Samtidigt menar Riksrevisionen att kontrollerna i stort är för otydliga.

När polisen förra hösten ansåg att den allmänna ordningen och inre säkerheten var hotade kunde det tolkas på flera sätt, enligt Riksrevisionen.

– Problemet är att man kan tolka det här hotet på flera olika sätt utifrån de skrivningarna. Då blir det otydligt vad det är som ska uppnås med de här gränskontrollerna, säger Helena Fröberg som lett granskningen på Riksrevisionen till Ekot.

Håller inte med

Inrikesminister Anders Ygeman (S) svarar på kritiken i P1 Morgon i Sveriges Radio. Han håller inte med om att hotbilden varit otydlig och menar att regeringen fick en tillräckligt tydlig information för att fatta beslut från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Trots alla åtgärder för att öka kapaciteten låg vi på kapacitetens gräns och vi var tvungna att vidta de här åtgärderna, säger Ygeman i P1 morgon.

Ygeman menar vidare att det var nödvändigt att förlänga kontrollerna och att regeringen har ett bra beslutsunderlag.

Skyldiga att rapportera

– Vi är tvungna att varje vecka rapportera till EU-kommissionen om grunden för våra beslut och vi är skyldiga att varje månad göra en mer omfattande kontroll. Både EU-kommissionen och ministerrådet har vid samtliga tillfällen kommit fram till att vi uppfyller villkoren, säger han.

Däremot håller Anders Ygeman med om att beslut kan ha delegerats för långt ner i organisationen och att polisen inte haft tillräcklig beredskap.

– Det är en naturlig utveckling av att vi beslutade att ha gränskontroller för första gången på 20 år. Man kan inte vänta sig att polisen har alla resurser färdiga och jag tycker att de har gjort ett mycket bra jobb, säger han.

Många asylsökande

De inre tillfälliga gränskontrollerna infördes den 12 november förra året, som en följd av att många asylsökande kom till Sverige och finns i dag vid Öresundsbron och hamnarna i Trelleborg, Malmö, Helsingborg och Göteborg.

400.000 personer i veckan bedöms passera de berörda gränsövergångarna, varav 40–95 procent kontrolleras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skåne efter gränskontrollerna

Mer i ämnet