Malmö kommer att erbjuda elever och skolpersonal gratis munskydd. Foto: Magnus Andersson/TT

Malmö först i landet med gratis munskydd till elever och skolpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad kommer att erbjuda elever och skolpersonal kostnadsfria munskydd. Detta beslutades av stadens grundskole- och förskolenämnd på onsdagen.

Förslaget grundar sig i ett krav från Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet. Det kommer att gälla så länge som Folkhälsomyndigheten, FHM, bedömer att pandemin pågår, skriver Moderaterna i Malmö i ett pressutskick.

Beslut i frågan har ännu inte fattats i gymnasienämnden, där frågan tas upp först på på fredag.

Enligt politiska sekreteraren Aron Regnéll (M) så är Malmö den första kommunen i landet som fattar beslut om gratis munskydd till elever och skolpersonal.

Oppositionen drev igenom förslaget

Förslaget röstades igenom av Moderaterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet samt Vänsterpartiet. Socialdemokraterna och Liberalerna röstade emot förslaget.

-  Vi tycker inte det är bra att Malmö inför sin egen lösning eftersom Smittskydd Skåne och FHM inte använder munskydd i skolan förutom till viss personal. Elevhälsans personal och de som arbetar i särskolan har idag redan  tillgång till munskydd. Enligt FHM så kan munskydd i värsta fall bidra till ökad smittspridning om de inte används på rätt sätt, säger nämndens ordförande Sara Wettergren (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.