Vissa fick vänta i tre timmar i kylan för att ta ett snabbtest. Foto: Johan Nilsson/TT

Gratis snabbtest för skåningar som arbetspendlar till Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Från och med klockan sju på måndagsmorgonen kan alla svenskar som arbetspendlar till Danmark snabbtesta sig gratis i Hyllie i Malmö.

Det var den 8 januari som Danmark införde att resenärer måste ha negativt covid-19 test för att resa in i landet. Gränspendlare har tvingats stå och vänta i flera timmar för att kunna ta ett snabbtest, bland annat i Hyllie som SVT Nyheter Skåne tidigare rapporterat om.

Nu meddelar Region Skåne att testet blir gratis, men då måste man visa upp sitt CPR-nummer och intyg på att man arbetar i Danmark. I ett pressmeddelande skriver regionen: ”Testet är gratis första gången, därefter fortsätter man att testa sig gratis i Danmark. Danska medborgare, som bor i Sverige, behöver inte testa sig”.

Region Skåne har gjort avtal med Scantest, som håller till vid grusparkeringen 200 meter från Hyllie station. Avtalet gäller i en månad och regionen meddelar att fler liknande avtal förväntas tecknas i veckan.

– Jag är glad att vi på endast en vecka har kunnat hitta en lösning för alla de svenskar som arbetar i Danmark och som kanske inte har ett arbete som medger att de kan sköta det digitalt från hemmet i Sverige, säger Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande Region Skåne. Som nybliven ordförande i Greater Copenhagen ser jag detta som ett konkret exempel på ett plötsligt danskt regeringsbeslut, som inte har samverkats med den regionala nivån och därmed skapar onödiga problem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Testcenter vid Emporia fick stänga Foto: Gunilla Fritze

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet