Den anonyma läraren menar att situationen i grundskolan är oroande. Foto: Jon Loman

Lågstadielärare: ”Omöjligt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer”

Publicerad

En lågstadielärare i Skåne, som valt att vara anonym, vittnar om läget i grundskolans värld. Enligt henne finns inga förutsättningar för social distansering och rädslan för att hon och hennes kollegor ska bli smittade är stor.

– Jag känner mig orolig över alla de kontakter jag har med elever. Varje dag, varje vecka och på nära håll, säger grundskoleläraren som har valt att vara anonym eftersom hon menar att den rådande situationen är en känslig fråga.

– Det finns olika läger och skolvärlden är inte så förlåtande.

Coronavirus i Skåne

Trösta och plåstra

Hon är lågstadielärare och upplever det som extra svårt att hålla avstånd till elever i de yngre åldrarna eftersom de ofta kräver nära kontakt.

– Vi behöver ju trösta och plåstra om och visa mycket handgripligt.

Två olika världar

Hon beskriver situationen som att leva i två olika världar. I skolan är allt precis som vanligt, bortsett från att handtvättandet har ökat. Utanför skolan gäller helt andra regler som inte går att praktisera i skolan.

Hennes önskan är att Folkhälsomyndigheten nu inför mer mer tydliga restriktioner i grundskolan och för familjer med barn som går där.

– Jag önskar att de barn vars föräldrar har covid-19 skulle stanna hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet