Scandivanadiums vd David Minchin och en bit vanadium. Foto: SVT/W. Oelen

Nu startar gruvbolag provborrningar i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds provborrningar efter grundämnet vanadin i Skåne – men inte på Österlen, där det finns en stark opinion mot gruvplanerna, utan i Lyby utanför Hörby.

-Vi håller på att sätta upp utrustningen och börjar troligen i eftermiddag, säger Alex Walker från företaget Scandivanadium.

-Vi är inte förvånade. Vi är medvetna om att med den lagstiftning som vi har i dag så är det väldigt svårt att stoppa en provborrning, säger Anita Ullmann från protestnätverket VetoNu på Österlen.

Mineraljakten i Skåne

Borrhål fylls med cement

Totalt handlar det om fem borrkärnor från fem olika platser som ska plockas upp för analys.

Hålen kommer att bli mellan 60 och 120 meter djupa och ska fyllas med cement när provborrningen avslutats.

Företaget vill göra liknande provborrningar på Österlen, men där har motståndet varit större, dels från markägare och lokalpolitiker, dels från proteströrelsen VetoNu.

Positiva markägare

Hörby kommun har gett klartecken till provborrning i Lyby, liksom markägarna.

-Enligt lag kan vi inte förhindra att berggrunden undersöks och sedan är det positivt att få kunskap om geologin i Sverige, så vi tycker att det ska bli spännande att se vad man kommer fram till, säger Otto Millbourn, en av markägarna, till TT.

Huruvida han också skulle vara positiv till en gruva i området är däremot för tidigt att säga, menar han, för det beror på placering och utformning av gruvan. Men generellt är han positiv vill vanadinbrytning i Sverige.

-Den här mineralen är en batterimineral som tas upp under tveksamma former i andra länder. Själv använder jag mobiltelefon och det är klart att vi måste ha batterimineraler, säger Otto Millbourn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mineraljakten i Skåne

Mer i ämnet