Se i videon hur Stefan Nord från fritidsförvaltningen försöker ersätta gummigranulat med miljövänligare alternativ. Här med sockerrörsgranulat. Foto: Johan Dernelius/SVT

Svårt att ersätta gummi på Malmös konstgräsplaner och lekplatser

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö finns cirka 25 konstgräsplaner, 50 allmänna lekplatser och ett större antal skolgårdar som alla har gemensamt att de innehåller stora mängder gummi. Ett material som kommunen gärna vill få bort men har svårt att hitta alternativ till.

För några år sedan tog Malmö kommun beslutet att fasa ut så kallade mikroplastprodukter. Ett beslut som inte är helt lätt att förverkliga. Det finns inga ersättningsprodukter som fått samma genomslag som gummi.

– För femton år sedan bytte man ut alla planer till konstgräs. För fyra, fem år sedan insåg man att det var fel ur ett miljöperspektiv, säger Stefan Nord, enhetschef på fritidsförvaltningen i Malmö.

Sockerrör, kokos och grus istället för gummi

I Kombihallen vid Malmö stadion visar Stefan Nord exempel på sockerrörsgranulat på inomhusplanen. Ett betydligt miljövänligare alternativ än gummigranulat. Utprovning pågår, så det är ännu för tidigt att säga hur det blir.

Enligt fastighets- och gatukontoret i Malmö har en femtedel av Malmös 250 lekplatser gummiasfaltsytor. Andra ställen som innehåller mycket gummi är skolgårdar.

– Malmö stad strävar efter att anlägga så få gummiasfaltsytor som möjligt. Vid nyanläggning används gummiasfalt endast i undantagsfall, på vissa av våra lekplatser. Kork är ett nytt material vi nu testar och kommer att utvärdera om ett par år, berättar Petra Bengtsson, landskapsarkitekt på fastighets- och gatukontoret.

Sockerrörsgranulat är något man just nu testar i Kombihallen. Foto: Johan Dernelius/SVT

Granulatfällor

Det finns antagligen inte en fotbollsförälder som inte svurit åt alla dessa gummikulor som följt med hem efter träning. Gummikulor som i sämsta fall åker rakt genom tvättmaskinen ut i naturen. Därför försöker Malmö stad minimera utsläppen från själva planerna. Runt fotbollsplanerna har man på många ställen satt upp en halvmeter hög sarg, skoborstar och filter vid dagvattenbrunnarna.

– Om man anlägger och sköter gummiytorna rätt kan man motverka att mikroplaster läcker ut i dagvattensystemet. Vi har just gått igenom alla våra lekplatser och tvättat de flesta gummiytorna, tvättvattnet samlas upp och tas om hand, säger Petra Bengtsson.

2007 byggdes Sagolekplatsen vid biblioteket och är en av Malmös allra mest populära. På grund av högt slitage och för att bevara den ursprungliga utformningen valde här att ersätta en gammal trasig gummiasfaltyta med en ny som ska hålla bättre. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.