Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Ukrainakrisen har påverkat branschens behov av ytterligare förstärkning i hamnarna i Sverige och Europa, säger hamnkapten Andreas Andersson. Hör honom berätta mer i videon.

Hamnchefen bekräftar drönarflygningar i Malmö: ”Intensifierat säkerhetsarbete”

Uppdaterad
Publicerad

Fler observationer om avvikande incidenter görs på hamnen i Malmö, bland annat har drönare setts flyga över området. Kriget i Ukraina har lett till ett ökat intresse för hamnar, berättar hamnkapten Andreas Andersson.

Sedan kriget bröt ut förra året har ett större fokus riktats mot hamnar och säkerhet. Fler händelserapporter har kommit in från personal och allmänhet om avvikande incidenter i hamnen det senaste året.

En anledning kan vara att allmänhet och personal har blivit mer uppmärksamma när det gäller till exempel avvikande händelser.

Men det kan också bero på ett ökat intresse för hamnar i ett osäkert omvärdsläge, berättar Andreas Andersson, hamnkapten på Copenhagen Malmö Port (CMP), det bolag som ansvarar för hamnarna i både Köpenhamn och Malmö.

– Det är inte omöjligt att det är fler saker som händer, säger Andreas Andersson.

Hamnkaptenen kan inte gå in på detaljer, men han bekräftar att drönare har setts över hamnarna.

Höjd terrorhotnivå i Sverige

Under förra veckan höjde Säpo terrorhotnivån i Sverige från en trea till en fyra på en femgradig skala. Enligt Säkerhetspolisen anses Sverige nu vara ett prioriterat mål för terrorattacker.

I samband med Nord Stream-attentatet i Östersjön fick hamnen direktiv från NOA (Nationella operativa avdelningen) om att öka vaksamheten och uppmärksamheten, men inga nya sådana direktiv har dykt upp i och med den höjda terrorhotnivån.

Hamnkaptenen betonar att säkerheten i Malmös hamnar är god.

– Utifrån kriget i Ukraina har vi sett hur viktig del hamnar är för landets förmåga att överleva. Hamnarnas infrastruktur är otroligt viktiga, speciellt i händelse av kris och krig, säger Andreas Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.