Hundägarnas skräck efter glasfynden: ”Vågar inte ha hunden lös”

Uppdaterad
Publicerad

Korvar med häftklamrar, krossat glas i lövhögar och nu senast bullar med glas i. Det är några av sakerna som har upphittats på hundrastgårdar runt om i Malmö.

– Jag kan inte ens föreställa mig vad det är för människa som gör så här, säger Sebastian Lamberth som hittade bullarna fyllda med glas.

Det var på kvällen den 29 december när Sebastian Lamberth och hans valp Balder besökte Rörsjöparkens hundrastgård som fyndet gjordes. Som nybliven valpägare är Sebastian extra uppmärksam, så Balder hann som tur var inte svälja bullen fylld med krossat glas. Efter det hittade Sebastian flera bullar spridda på rastgården.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Man är redan väldigt försiktig när man går med sin hund så de inte plockar upp någonting. Framförallt när man har en valp. Man vill ju kunna ha hunden lös på en hundrastgård, bor man i stan behöver de en plats att springa av sig på. Men det vågar jag ju inte nu, säger Sebastian Lamberth.

Hundbullarna i Malmö

När SVT besöker hundrastgården i Rörsjöparken är samtliga hundägare på plats medvetna om vad som hänt. Många är oroliga och arga.

– Det är jätteläskigt. Jag har också en valp som äter typ allt. Men det är jättesvårt att veta vad man ska kolla efter, säger Marie Tillman Prytz.

Svårt att motverka

Sebastian Lamberth tror att bättre belysning skulle kunna motverka fler liknande incidenter på hundrastgården i Rörsjöparken. Men han menar att det kan vara svårt att ta fast någon för den här typen av dåd.

– Man kan ju inte ha väktare på varje hundrastgård i Malmö. Det funkar ju inte, säger Sebastian Lamberth.

Polisen förtegen

Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisregion syd berättar att de fått in flera anmälningar och samtal från oroliga hundägare. Men än så länge har de inte plockat upp något spår på vem som ligger bakom dåden.

Polisen hoppas på att få in ett avgörande vittnesmål eller att kunna ta den som utför brotten på bar gärning. Men Ewa-Gun Westford, som själv är hundägare vill uppmana till en större försiktighet bland hundägare:

– Det viktiga är att man tittar efter ordentligt innan man släpper in sin hund på rastgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundbullarna i Malmö

Mer i ämnet