Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Malmöbon Niklas Krig berätta om hur det är att kartlägga och försöka ta reda på vem eller vilka det är som ligger bakom attackerna. Foto: Alexandra Alvlilja/SVT

Hunddåden i Malmö engagerar 10 000 på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Små bullar med glasskärvor och vass metall i har skrämt upp hundägare i Malmö i flera år. Polisen har inte lyckats hitta vem eller vilka som ligger bakom. Det väcker starka känslor hos många och engagerar tusentals personer på nätet.

Dåden när vassa föremål eller giftiga ämnen göms i bland annat bröd och köttbullar har plågat Malmös hundägare i flera år.

– Vi startade gruppen för fem år sedan då det var tal om förgiftningar av hundar. Vi ville varna våra hundvänner, säger Lisa Nykvist, som är en av grundarna till Facebookgruppen.

Hundbullarna i Malmö

Gruppen har nu över 10 000 medlemmar som tipsar och varnar varandra om när det görs nya fynd av misstänkta föremål runt om i Malmö.

– Människans bästa vän, försvarslösa djur, man märker verkligen att det engagerar sjukt mycket folk, även de som inte har hund, säger Malmöbon Niklas Krig.

Han är aktiv i gruppen och har själv lagt lång tid på att kartlägga och försöka ta reda på vem eller vilka det är som ligger bakom attackerna.

Dyster stämning i gruppen

Efter en längre tids uppehåll har de så kallade hundbullarna dykt upp på olika platser flera gånger under de senaste veckorna.

– Det är en dyster stämning och känslan är mest en uppgivenhet, det känns som man är tillbaka på ruta ett igen, säger Niklas Krig.

I gruppen diskuteras allt från fynd och gärningsmannaprofiler till olika sätt att hitta de skyldiga, idéer om att spana på nätterna och vakta olika platser.

– Det finns alltid de som vill göra något extra för att få det löst, säger Niklas Krig, men påpekar att man inte ska ta lagen i egna händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundbullarna i Malmö

Mer i ämnet