Hyresvärden borde anstränga sig hårdare för att få bort droghandeln på gården, menar hyresgästen som nu drar fallet till hyresnämnden. Foto: TT

Han går till domstol för att bli av med knarklangarna i porten

Uppdaterad
Publicerad

Är det en hyresvärds ansvar att se till att det inte säljs narkotika i porten? Den frågan prövas på tisdagen av hyresnämnden i Malmö.
– Man är livrädd. Man kan inte komma in i sin bostad, säger ”Göran”, som egentligen heter något annat.

I två år har Göran kämpat mot hyresvärden MKB, som han menar inte gjort något för att förbättra situationen. Till slut tröttnade han och gick till hyresnämnden, något som tidningen Hem & Hyra var först med att berätta.

Göran kräver att MKB vidtar flera åtgärder för att öka hans och grannarnas säkerhet.

Har fotograferat under två år

Göran har under drygt två år dokumenterat narkotikaförsäljningen utanför porten. Han har mängder av foton som visar hur unga män gör narkotikaaffärer några decimeter från ingången till hyreshuset.

– Jag är en ofrivillig narkotikaspanare, sade Göran när han höll sitt anförande inför hyresnämnden på tisdagen.

Bilderna visar också hur unga män gömmer narkotika i olika skrymslen utanför porten.

Göran säger att han hotats av narkotikaförsäljarna. Han har också utsatts för misshandel, vilket han polisanmält. Men han är också kritisk till polisen.

– Någon gång har de långsamt kört in på gården. Men då hinner killarna springa iväg åt ett annat håll.

MKB: Måste finnas en tydlig gräns

MKB har, efter att Göran gick till hyresnämnden, gjort några förändringar på gårdsplanen, men långt ifrån tillräckligt, enligt Göran.

– Jag hoppas att hyresnämnden ska instruera MKB att det är deras mark och deras ansvar, och att de måste agera kraftfullt, säger Göran.

Fastighetsbolagets jurist Lars-Gunnar Larsson säger att han stor förståelse för Görans lidande.

– Han ska naturligtvis kunna känna sig fullt trygg i sitt boende, men det måste finnas en tydlig gräns för var vårt ansvar som fastighetsägare går och var det allmänna tar över.

Så det är polisens sak att det inte står narkotikaförsäljare och hotar honom på trappan?

– I huvudsak ja, säger Lars-Gunnar Larsson.

Vakter riskerar att hotas

Under förhandlingarna kom det fram att polisen har planer på att sätta upp övervakningskameror på innergården till Görans lägenhet. MKB:s jurist avvisade förslaget om att fastighetsbolagets personal ska agera ordningsvakter eftersom personal riskerar att utsättas för hot från narkotikalangarna.

Hyresnämndens ordförande frågade då om det är något som hindrar att MKB anlitar ett vaktbolag. Något tydligt svar gavs inte.

Hyresnämnden meddelade på tisdagen att beslut om ett eventuellt åtgärdsföreläggande mot MKB tas den 22 februari.

Göran vill också få tillbaka halva hyran för de senaste två åren. Men frågan om nedsatt hyra kommer inte att prövas av hyresnämnden. Istället måste han stämma MKB i tingsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer