Gustaf Hamilton är idag helt återställd efter sin sjukhusvistelse med covid-19. Foto: Johanna Olofsson

Han testade medicinen och slapp vårdas i respirator

Uppdaterad
Publicerad

Gustaf Hamilton är en av de fem svårt sjuka covid-19-patienterna i Lund som blev de första att behandlas med medicin mot lungsjukdomen cystisk fibros. Efter tio dagar var han så frisk att han kunde skrivas ut från sjukhuset och idag är han helt återställd.

Efter fem dagar hemma med hög feber, blev Gustaf Hamilton i slutet av mars inlagd på Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Jag visste att vad man än gör så ska man inte hamna i den där respiratorn, säger Gustaf Hamilton.

Coronavirus i Skåne

Sjukdomstillståndet förvärrades snabbt. Gustaf Hamilton flyttades till intensivvårdsavdelningen och läkarna började planera för intubering.

– Men då kommer överläkaren på infektionen upp med sin kokbok och hittar något recept som han vill pröva på mig.

Är helt återställd

Gustaf Hamilton blev en av de fem svårt sjuka covid-19-patienterna i Lund som på prov behandlades med cystisk fibros-medicin. Efter fem dagars inhalation återvände aptiten och alla slangar utom det till syret kan kopplas ur. En vecka senare skrevs han ut från sjukhuset och i dag, tio veckor efter insjuknandet, är Gustaf Hamilton helt återställd.

– Ibland grubblar man på vilken tur jag har haft som har kommit ut ur detta på ett fantastiskt sätt. Man hör ju om andra som inte har gjort det. Då blir man väldigt ödmjuk och känner djupt med dem och deras anhöriga. Jag är väldigt tacksam för att det finns medicin som eventuellt kan hjälpa andra.

Vad är cystisk fibros?

Cystisk fibros är en sjukdom som innebär att slemmet som finns på kroppens slemhinnor är tjockare och segare än det ska vara. Sjukdomen påverkar främst lungorna och mag-tarmkanalen.

Det sega slemmet gör det svårt att hosta upp ur luftvägarna vilket påverkar andningen.

För de flesta med cystisk fibros täpper det sega slemmet till bukspottkörtelns gångar. Bukspottkörteln tillverkar enzymer som hjälper till att bryta ner maten i tarmarna.

Sjukdomen är livslång, men det finns behandling som gör att många av besvären minskar.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet