Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det känns säkert faktiskt. Det är ju en droppsmitta, säger Pia Persson. Foto: Firas Razak

Handlare sätter upp plexiglas – ska skydda personal från coronasmitta

Uppdaterad
Publicerad
Nu agerar butikskedjor för att skydda personal och kunder från att bli smittade av coronavirus. Flera affärer har satt upp plexiglas vid kassorna. Städningen har ökat och i golvet sitter klisterdekaler som uppmanar kunderna att hålla avstånd till varandra.

I samtliga Willys 210 butiker monteras ett högt och brett plexiglas upp framför kassapersonalen. Pia Persson som är kassachef i en av Willys butiker i Malmö tycker det är bra.

– Det känns säkert faktiskt och jag tro att det kommer att hjälpa, för vi slipper att komma så nära. Det är ju en droppsmitta, säger hon.

Johanna Eurén som är matkedjans presskontakt berättar att man just nu monterar de sista plexiglasen.

– Vi fick signaler om oro hos personalen och funderade på hur vi kan skydda medarbetarna för det är ju naturligtvis svårt att hålla avståndet vid kassan, säger hon.

ICA och Coop tillhandahåller plexiglas till de butiker som vill ha det.

– Det finns de som vill ha det men det är inget centralt beslut eller påbud utan varje förening eller butik får själv bestämma. Men många använder ju också självscanning där det är mindre trängsel, säger Tarik Belqaid, pressekreterare för Coop.

Allt torkas av oftare

– Jag tycker det är jättebra med plexiglas, det har man ju på banker också, säger kunden Yvonne som själv använder handskar i butiken.

Butikskedjorna har också skärpt rengörings- och hygienrutinerna och många har satt klisterdekaler i golven så att kunderna ska hålla avstånd i köerna till kassorna.

– Vi har nya städrutiner och allt som vi och kunderna rör vid städas och torkas av flera gånger om dagen, säger Stefan Andersson butikschef i en av Willys butiker i Malmö.

”Mer klisterlappar i golvet”

På Handelsanställdas förbund märker man av en oro bland medlemmarna.

– Vi får in väldigt mycket frågor om oro över att bli smittad, vad kan jag göra och vilket ansvar har arbetsgivaren, säger Magnus Möller, första ombudsman för avd 01 i Malmö.

Han tycker att de initiativ som tagits är bra.

– Det vi gärna hade sett mer av är klisterlapparna som satts i golvet som gör att man håller avstånd och att man som kund tänker på att backa lite och inte stå så nära kassören vid kassan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet