Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline Dickman jobbar i en butik som slutat med Swish som betalningsmetod. I videon hör du hur ett av bedrägeriförsöken i butiken gick till. Foto: Linnea Nybogård/SVT

Handlare i Malmö slutar använda Swish efter bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har flera butiker och handlare haft problem med falska Swishbetalningar. Bedrägerierna har varit speciellt utbredda i storstadsregionerna och nu slutar flera handlare i Malmö med betalningsmetoden.

Problemen började i liten skala redan i våras, men då handlade det mest om småsummor som exempelvis betalningar av luncher i butiker.

– Sedan såg vi att summan höjdes och man kunde köpa dyrare saker. Till exempel presentkort på höga summor, gärna i gallerior så att det fungerade i flera affärer, säger Nina Jelver som är säkerhetsexpert hos branschorganisationen Svensk Handel.

Slutat med Swish

Bedragarna har också köpt varor som de därefter reklamerat för att få ut kontanter. På så sätt har bedragarna kunnat få ut upp till 10 000 kronor.

– Skåne är liksom de andra storstadsregionerna ganska drabbat av det här, säger Nina Jelver.

Flera butiker i Malmö som SVT Skåne har varit i kontakt med säger att de har slutat med Swish på grund av bedrägerierna.

I videon ovan hör du om händelsen som fick en butik i Västra hamnen att sluta med Swish som betalningsmetod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.