Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tommy Ringarts föräldrar överlevde Auschwitz. Foto: Johan Dernelius

Hans föräldrar klev av i Auschwitz ‒ en knuff räddade hans far

Uppdaterad
Publicerad

Båda Tommy Ringarts föräldrar klev på tåget som stannade vid koncentrationslägret Auschwitz. Båda överlevde. Hans far räddades av en knuff som ledde till slavarbete, inte död.

– Om det inte varit för den knuffen hade jag inte stått här idag, säger han.

För Tommy Ringart är det känsligt att titta på bilderna från tågperrongen vid Auschwitz. Han tittar på resenärernas ansikten.

– De är förvirrade men lugna. De förstår inte vad som väntar, säger han.

Det som väntade var det ökända koncentrationslägret som Nazityskland byggde, där över en miljon mördades och andra blev slavarbetare.

Föräldrarna överlevde

Tommy Ringart är ordförande i föreningen Förintelsens överlevande, något som hans far tidigare var. Båda föräldrarna var i lägret och klev av på samma tågperrong som Tommy senare i livet själv besökt.

Efter kriget åkte de med de vita båtarna till Sverige 1945. Tio år senare föddes Tommy, men med tanke på vad hans föräldrar varit med om var det ingen självklarhet.

En knuff räddade livet

När Tommys pappa lämnade perrongen och möttes av vakter och andra fångar, ville han gå med sin far. Då knuffades han åt ett annat håll. Där han istället hamnade var slavarbete ‒ det andra hållet var gaskammaren.

– Om det inte varit för den knuffen, hade jag inte stått här idag.

Bilderna från tågperrongen vid koncentrationslägret kommer från en utställning som öppnar i Malmö i slutet av maj och står till och med september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer