Nu är det klart vilka skånska tidningar som får pengar från staten. Foto: Helena Landstedt / TT

Här är de skånska tidningar som får mediestöd

Uppdaterad
Publicerad
Mediestödsnämnden har beslutat att 120 miljoner kronor ska ges ut till stöd för lokaljournalistik i Sverige. Flera tidningar i Skåne finns bland mottagarna.

Totalt har nämnden, som beslutar om det stöd som staten ger till journalistisk verksamhet, fått in 231 ansökningar från olika företag som sysslar med lokaljournalistik om stöd för år 2020. Totalt har 192 ansökningar beviljats stöd.

Medier i totalt 20 av 21 län kommer att få ta del av stödet. Beslutet om vilka medier som ska få sina ansökningar beviljade har baserats på hur de lokala förutsättningar för journalistik har sett ut, samt hur långsiktiga satsningarna bakom ansökningarna är.

Olika typer av medier

”De här pengarna är ett bra exempel på hur vi konkret kan bidra till en ökad journalistik och bevakning i alla delar av Sverige”, skriver Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör på Myndigheten för press, radio och tv i ett pressmeddelande.

Bland de medier som får ta emot stöd finns tidningar, gratistidningar, webbtidningar samt en nyhetsapp.

Ägs av koncerner

I Skåne finns mottagarna med undantag av Skånska Dagbladet i mediekoncerner som har verksamhet även utanför Skånes gränser. Kristianstadsbladet och Ystads Allehanda ägs av det privata aktiebolaget Gota Media AB, som även äger tidningar i Småland, Blekinge och Västergötland.

Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad – som tillsammans får 2,3 miljoner kronor – ägs av Bonnier News Local med ett fyrtiotal tidningstitlar runt om i landet.

Skånska Dagbladet, som har samma ägare som Norra Skåne, får det minsta stödet: en halv miljon kronor.

Stödmottagare i Skåne

Visa

Kristianstadsbladet (Bromölla, Gamlegården i Kristianstads kommun, Östra Göinge): 2,8 miljoner kronor

Ystads Allehanda (Simrishamn, Tomelilla): 2 miljoner kronor

Sydsvenskan (Eslöv, Höör, Hörby, Kävlinge, Svedala, Staffanstorp, Burlöv): 1,3 miljoner kronor

Helsingborgs Dagblad (Bjuv, Klippan, Perstorp, Åstorp, Örkelljunga): 1 miljon kronor

Skånska Dagbladet (Höör): 0,5 miljoner kronor

Källa: Mediestödsnämnden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer