Det här är bilden som sannolikt visar de två vargar som två gånger den senaste tiden spårats gå tillsammans i Skåne. Foto: Privat

Här är första bilden på det skånska vargparet

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av december fotograferades sannolikt de två vargar som verkar ströva omkring tillsammans i Skåne. Två gånger den senaste veckan har vargarna spårats gå tillsammans.

Ur ett biologiskt perspektiv finns det teoretisk möjlighet för vargen att etablera sig i Skåne, enligt Cecilia Backe, chef på naturskyddsenheten på länsstyrelsen.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med personen vars kamera tog bilden. Personen, som vill vara anonym, berättar att bilden är tagen den 27 december i Kristianstadstrakten.

Länsstyrelsen har verifierat att bilden är äkta och att den sannolikt visar de två vargar som spårats gå tillsammans i Skåne.

Vargen i Skåne

Första gången i Skåne

Länsstyrelsen har vid två tillfällen den senaste tiden spårat de två vargarna gå tillsammans – och det är första gången i modern tid som två vargar spåras tillsammans i Skåne. Det finns teoretisk möjlighet för vargen att etablera sig i Skåne, enligt Cecilia Backe på länsstyrelsen.

– Det finns gott om vilt att äta – till exempel dovhjort och hare. Vargen är extremt anpassningsbar. Det finns förhållandevis stora skogsområden i norra Skåne, säger Cecilia Backe.

Kan vandra vidare

Det som talar mot en vargetablering i Skåne är att det är ”trångt” och tätbefolkat, berättar Backe. Länsstyrelsen vet ännu inte om vargduon, som synts till i Skåne, är en hane och en hona. Att de bildar ett revir är bara ett av flera möjliga scenarier.

Vad finns det för andra möjliga scenarier?

– Att vargarna vandrar vidare tillsammans eller var och en norrut, eller att någon eller bägge dödas i trafiken.

Följer upp tips

Vargbesöken har lett till bråda dagar för länsstyrelsens vilthandläggare just nu.

– Det är full fart att följa upp alla tips som kommer in. Vi är tacksamma för tips, gärna med bilder för annars är det svårt att följa upp. Vi försöker följa vargarnas rörelse för att få spillningsprov så att vi kan ta reda på vad det är för individer via DNA, berättar Cecilia Backe.

Om man ser vargar i naturen ska man respektera djuren och inte följa efter eller störa dem i onödan, understryker Backe.

– Vi uppmanar inte till att folk ska ut och leta spår men tar tacksamt emot tips om man råkar se en varg.

Hör vargentusiasten Mats Bentmar syn på ett vargrevir i Skåne:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet