Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

S fortsatt störst – SD näst största parti

Publicerad

Socialdemokraterna tappar i väljarstöd, men är fortsatt Lunds stifts största parti. Sverigedemokraterna ökar mest och ser ut att ta över rollen som stiftets näst största parti.

Många fler lockades till valurnorna i årets val till Lunds stift, jämfört med valet för fyra år sedan. Enligt det preliminära resultatet så landar valdeltagandet på 16 procent, i jämförelse med 12 procent i förra valet.

Sverigedemokraterna får nästan 14,73 procent av rösterna i jämförelse med 10 procent för fyra år sedan. Därmed tar partiet över rollen som stiftets näst största parti, före Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) som också ökar, men som får 14,13 procent av rösterna. Detta enligt det färdigräknade resultatet från årets val till stiftet.

Även Centerpartiet ökar sitt väljarstöd och ser ut att bli fjärde största parti.

Borgerligt alternativ ramlar ner

Borgerligt alternativ som tidigare varit störst parti efter Socialdemokraterna tappar väljare och landar på 11 procent.

Även det största partiet i stiftet tappar väljare. Socialdemokraterna går från ett väljarstöd på 26 procent ned till 25 procent.

Nomineringsgruppen ”Öppen Kyrka – en kyrka för alla” tangerar förra årets valresultat och ”Frimodig kyrka” tappar från fem till fyra procent av rösterna.

Resultatet är preliminärt. Ett slutgiltigt resultat väntas först i oktober.

Se hela resultatet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkovalet 2017

Mer i ämnet