Kalle Lind ger ut biografi om Hans Alfredson Foto: TT

Kalle Lind: ”Har arbetat på boken om Hans Alfredson hela mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

I den första renodlade biografin om Hans Alfredson framträder det tydligt hur svartsynthet kom att prägla många av hans verk. Förlusterna av fadern, sonen och parhästen Tage Danielsson skapade ett mörker hos svensk humors store nestor. 

– Hans optimism var ofta påklistrad, säger författaren Kalle Lind.

Egentligen har radioprataren och författaren Kalle Lind från Malmö arbetat på sin biografi om Hans Alfredson hela livet. Redan som 14-åring skickade han in ett manus till ett förlag för en bok om humorduon Hasse och Tage.

– Lite som andra barn snöar in på dinosaurier eller ”Star wars”-figurer så snöade jag in på Hasse och Tage. Tidslinjen har jag ju intatuerad i det centrala nervsystemet, säger han i en intervju till TT.

Hans Alfredson föddes 1931 i Malmö. Familjen flyttade sedan till Helsingborg när han var sju år gammal. 1952 blev det  universitetsstudier i Lund och 1956 gick flyttlasset till Stockholm.

En av de stora

Linds bok ”Hasse Alfredson: En sån där farbror som ritar och berättar” ges ut den 18 oktober. Eftersom det är den första renodlade biografin om Alfredson, som avled 86 år gammal i september 2017, var det nästintill självklart med ett kronologiskt grepp.

– I storhet vill jag ställa honom bredvid Ingmar Bergman, Astrid Lindgren, August Strindberg, Vilhelm Moberg. Jag räknar honom som en av 1900-talets stora kulturpersonligheter.

Hasse och Tage

Gröna och gula hundar, lindemän och blommig falukorv, äppelkrig och en brygga som angörs. Under närmare 25 år kom komikerduon Hasse och Tage att underhålla Sverige med sin humor och samhällskritik. Det var en epok som tog slut 1985 när Tage Danielsson gick bort i sviterna av hudcancer.

– Det är särskilt efter Tages död som det är svårt för Hasse Alfredson att vara rolig över huvud taget, säger Kalle Lind.

Mångsidig

Hans Alfredson var komiker, manusförfattare, regissör, skådespelare, revymakare, barnviseförfattare, scenograf och Skansenchef (1992–1994) – bland mycket annat. Hans mångsidighet gör att det inte går att placera in honom i ett enskilt fack.

– I bredd kan han inte mätas med någon och det är nog det jag imponeras mest av. Det bara håller på. Han kallar det växelbruk i hjärnan, säger Kalle Lind.

Präglades av mörker

Med den kronologiska berättarstilen över drygt 600 sidor blir det tydligt hur Alfredson under sitt liv även präglades av ett stort mörker. Tage Danielssons död var den tredje stora förlusten i Alfredsons liv. När han var 15 år dog hans pappa och 1967 omkom sonen Mats, inte ens fem år fyllda, i en elolycka i hemmet.

– Allt det tillsammans skapade väl någon sorts dragning till mörkret, till melankolin och uppgivenheten. Till en svartsynthet hos Hasse, säger Kalle Lind.

Alfredson pratade mycket om att människan lever i elfte timmen, men att det är vår förbannade skyldighet att vara optimister, berättar Lind.

– Men Hasses optimism är ju tillkämpad. Han skrev ett antal pjäser som är väldigt mörka, men så slutar de alltid med vad han själv sade: ”ett påklistrat slut”.

Ljuset är något som måste frambesvärjas hela tiden. Om samma mörker fanns hos parhästen Tage Danielsson var det framgångsrikt dolt, säger Kalle Lind.

– En amatörpsykolog skulle väl säga att det var Tage som viskade i Hasses öra: ”Glöm inte ljuset”. För det hade han nog gjort om det inte vore för det danielssonska inflytandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.