Här finns det dyraste och billigaste vattnet i Skåne

Publicerad

Tvätta händerna, laga mat och duscha – vattnet du använder i din bostad har ett pris. Och priset varierar stort beroende på var i Skåne du bor.

– Det är enkelt att klaga på en faktura men det är ännu enklare att klaga på att det inte kommer vatten ur kranen, säger Patric Åberg (M), ordförande i kommunstyrelsen i Östra Göinge.

Beroende på var i Skåne man bor så varierar vattentaxan. Priset sätts nämligen av varje enskild kommun.

– Vi har en hög taxa, men vi tar också ansvar för att säkra våra vattennät och underhålla dessa, säger Patric Åberg (M), ordförande i kommunstyrelsen i Östra Göinge.

De som bor i lägenheter i Östra Göinge betalar mest för sin vattenförsörjning i Skåne. Och i Helsingborg är vattentaxan billigast.

Foto: SVT Design

Kenneth Persson är professor i teknisk vattenresurslära vid Lunds universitet.

– Anledningen till att det skiljer i pris mellan kommuner beror på befolkningstätheten. I en kommun där människorna bor längre ifrån varandra så är det färre som delar på vattnet och därför blir det också dyrare, säger han.

Investerar för framtiden

Östra Göinge är en kommun där abonnenterna är färre, men det är inte den enda orsaken till den höga VA-taxan.

– Vi fick ett söndrigt vattenledningsrör på vårt politiska bord och då insåg vi att vi måste investera i våra vattennät för att säkra vår framtida vattenförsörjning, säger Patric Åberg (M).

Det var under 60-talet som de allra flesta av Skånes vattenrör installerades under länets mark. Men i Malmö, Helsingborg och Lund så har en del av rören en längre historia.

– Det finns rör som har funnits där sedan 1800-talet, säger Kenneth Persson.

Foto: SVT Design

”En höjning med 50 procent”

För de som bor i villor så är vattentaxan dyrast i Osby och återigen är det Helsingborgs hushåll som betalar minst för sitt vatten.

– Jag hade föredragit ett regionalt system där hela Skåne solidariskt hade delat på vattentaxan. Då hade vi också kunnat underhålla och förnya vårt vattennät i hela länet, säger Kenneth Persson.

Hur kan vattentaxan se ut i framtiden för skåningarna?

– Vi behöver höja taxan för att ha en rimlig förnyelsetakt av vår infrastruktur. Om 10 år kan vi förvänta oss att VA-taxan har höjts med 50 procent och fördubblats om 20 år, säger Kenneth Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.