Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en väldigt allvarlig situation”, säger verksamhetschefen Jenny Wingerstrand. Följ med in på den tomma avdelningen. Foto: Anna Palmgren/SVT

Här gapar patientsängarna tomma i Malmö – finns inte personal

Publicerad

Sängarna räcker till 20 patienter. Ändå är det tomt på en av ortopediavdelningarna i Malmö. De senaste åren har cirka en tredjedel av vårdplatserna på ortopeden försvunnit till följd av personalbrist.

– Det känns ju inte roligt, det är patienter som behöver ligga i de här sängarna, säger verksamhetschef Jenny Wingerstrand.

Beslutet att stänga en av avdelningarna på ortopeden i Malmö togs i början av året. För några år sedan stängdes även en avdelning på ortopeden i Lund. Det innebär att endast tre av de tidigare fem avdelningarna på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Malmö och Lund nu finns kvar. Oron för hur verksamheten ska upprätthållas är nu påtaglig.

Följ med in på den nedstängda avdelningen i klippet.

Upprepade larm från facket

Vårdförbundet ser kritiskt på läget och har flera gånger tidigare larmat om situationen på ortopeden. Nu befarar de att ännu fler kommer att sluta på grund av scheman med låg bemanning under sommaren.

Men verksamhetschefen Jenny Wingerstrand hoppas att de kan vända trenden. Bland annat genom ett kompetensutvecklingsprogram som också kan bidra till en löneutveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.