Spela klippet för att höra Melita berätta. Foto: SVT/Josefsson

Här möter Janne Josefsson väninnan till verklighetens Lilja 4-Ever

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått nästan 20 år sedan verklighetens Lilja 4-Ever, Danguole Rasalaite, utnyttjades och tog sitt liv utan att någon ställdes till svars. I SVT:s “Josefsson” berättar hennes vän Melita om hur Danguole tvingades till prostitution i Sverige – då hon var 16 år gammal.

Janne Josefsson intervjuade Melita för första gången för nästan 20 år sedan, då han och Hannes Råstam gjorde ett program om Danguole Rasalaite – en 16-årig flicka vars historia inspirerade Lukas Moodyssons film Lilja 4-Ever.

Danguole kom från en liten by i Litauen, men i Sverige kallade hon sig för Kristina och sa att hon var 18 år. Hon tvingades till prostitution av hallickar i Malmö och tog till slut sitt liv.

Josefsson

Kan inte glömma

Melita säger att hon än idag inte kan glömma det som hände hennes vän.

– Det som gör mig ont är att de är fria.

Spela klippet ovan för att se intervjun med Melita.

Den första delen av “Josefsson” finns att se på SVT Play. Avsnittet “Glöm henne aldrig” handlar om sexhandeln i Sverige idag, men är också en återblick på Janne Josefssons reportage om en flicka vars livsöde inspirerade till filmen “Lilja 4-Ever”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Josefsson

Mer i ämnet