Här räddas Oscar ur vattnet under övning i Malmös hamn

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagens nationella totalförsvarsdag i Malmö visade flera civila och militära myndigheter och organisationer upp sig. I hamnen räddades Oscar Jensen Braun ur vattnet under Sjöräddningssällskapets övning.

Ombord på räddningsbåten Famous fick SVT Nyheter Skåne följa med under övningen. Efter en insats av flera båtar plockades Oscar Jensen Braun upp.

– Det var roligt, men lite kallt i vattnet, var hans kommentar när han kom upp i räddningsbåten.

Nationella totalförsvarsdagen

Bakom arrangemanget för dagen står MSB och Försvarsmakten, tillsammans med Länsstyrelsen Skåne och Malmö stad. Bland de medverkande fanns även bland annat Kustbevakningen, Tullverket och Polismyndigheten.

– Vi på Sjöräddningssällskapet ingår i civilförsvaret som är en del av totalförsvaret, förklarar Ian Willson som är befälhavare inom verksamheten.

Utöver övningen visar de även upp några av sina båtar för allmänheten.

– Vi är viktiga efter som vi finns på så många ställen och där vi finns har vi en bra lokal kännedom, menar Ian Willson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.