Länsstyrelsen i Skåne fångade vargparet på bild, där en av dem passar på att markera sitt revir. Foto: Länsstyrelsen Skåne

Här syns vargparet på kvällspromenad på Linderödsåsen

Publicerad

Sedan januari i år har ett vargpar gjort sig hemmastatt på Linderödsåsen i Skåne.

– I mitten av februari kunde vi bekräfta att vargparet revirmarkerade och att det var ett vargrevir på Linderösåsen, säger David Börjesson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.

Vargspårningen är en del av länsstyrelsens stora rovdjursinventering av varg, lodjur och kungsörn i Skåne. Sedan snön smält bort och det inte längre går att spåra vilt i snön använder länsstyrelsen viltkameror som sitter uppsatta i terrängen.

Vargparet på Linderödsåsen fångades på film på kvällen den 25 februari mitt i reviret.

Genom DNA-analys av vargarnas spillning har man konstaterat att tiken ursprungligen kommer från Östergötland och hanen från Västmanland.

– Just de här två vargarna är det viktigt att följa om de kommer att få valpar eller inte, säger länsstyrelsens naturvårdshandläggare David Börjesson till SVT Nyheter Skåne.

Paret stannar troligen i Skåne

Tror ni att de kommer att stanna på Linderödsåsen?

– När vi ser att de båda individerna revirmarkerar regelbundet tyder det på att de kommer att stanna.

Hur gör de när de revirmarkerar?

– De gör precis som hundar. De lyfter på benet, både tiken och hanen. De kissar och krafsar, säger David Börjesson.

Det är ännu oklart hur stort vargparets revir på Linderödsåsen är. Det är svårt att överblicka revirets utbredning utan spårsnö. Länsstyrelsen får förlita sig på viltkameror och vargspillning i området.

En ensam vandringsvarg

Det kan även finnas ytterligare en varg i Skåne, en så kallad vandringsvarg. Även den kommer från samma revir i Östergötland som tiken på Linderödsåsen.

– Det är en hanvarg som blivit utstött ur sin flock, vilket de blir när de blir könsmogna. Då vandrar de långt och söker en partner och ett nytt revir, säger David Börjesson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Skåne.

Vandringsvargar kan förflytta sig så långt som upp till åtta mil på ett dygn. De går gärna längs vägar och möter ofta både människor och djur. Vargar i ett revir håller sig mest i terrängen och blir därför ofta inte lika synliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet