Det här är bilden som sannolikt visar de två vargar som två gånger den senaste tiden spårats gå tillsammans i Skåne. Foto: Privat

Jägareförbundet om vargrevir i Skåne: ”Viltet kommer öka explosionsartat”

Uppdaterad
Publicerad

Jägareförbundet i Skåne anser inte att de vargar som har setts i Skåne den senaste tiden ska få vara kvar.

– Ett revir i Skåne skulle innebära stora problem och en drastiskt ökad viltstam, säger Lars Persson, ordförande i Jägareförbundet Skåne.

I vinter har flera vargar synts till i Skåne och ett par som synts till kan komma att bilda ett revir.

– Om vargen etablerar sig i Skåne kommer det inte längre gå att bedriva löshundsjakt. Och det kommer att innebära att klövviltstammen ökar dramatiskt, säger Lars Persson.

Ser hunden som konkurrent

Jakt med lösa hundar är, enligt Jägarförbundet, det mest effektiva när man jagar till exempel älg, hjortdjur och vildsvin. Enligt Jägareförbundet ser vargen hunden som sin konkurrent.

– På vissa ställen i landet där vargen är etablerad, har man helt enkelt slutat med löshundsjakt vilket har gjort att viltstammen ökat, säger Lars Persson.

David Börjesson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne, håller med om att vargen kan innebära problem för jakthundar.

– Man såg i mellansverige att älgstammen ökade något eftersom jägarna blev oroliga för att släppa sina hundar när vargen hade etablerat sig, säger David Börjesson.

Med tiden har dock löshundsjakten kommit igång igen eller så jagar man på andra sätt.

– Jakten kommer inte att upphöra i Skåne på grund av vargen, däremot kanske förändras, åtminstone till en början, säger David Börjesson.

Oroar sig för ett revir

Jägareförbundet oroar sig allra mest för att vargarna kommer att bilda ett revir om det visar sig att det är en hane och en hona som får en kull valpar.

– Bildar de ett revir kommer de att börja jaga i flock och då kan de bli riktigt farliga. Även för större tamdjur. En ensam varg ger sig inte på till exempel en häst, men det kan en flock vargar göra.

På Länsstyrelsen i Skåne undersöker man nu vad det är för vargar som syns i Skåne.

– Vi försöker ta reda på om det är ett revirmarkerande par och var de befinner sig. Än så länge har vi inte kunnat bekräfta status eller var revirets eventuella utbredning kan vara, säger David Börjesson.

Oavsett vad som händer med de vargar som rör sig i Skåne just nu, lär det finnas varg i Skåne även i framtiden.

– Skåne är utpekat som en del av vargstammens utbredningsområde, säger David Börjesson.

I helgen följde SVT med  när vargentusiasten Håkan Stenberg letade vargspåren på Brösarps norra backar:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet