Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drönaren är snabbare än brandflyget i jakten på skogsbränder, menar Fredrik Stiberg och Per Lauri i Hässleholm. Se hur den funkar i klippet. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Här testas drönaren i Hässleholm – ska hjälpa till att hitta skogsbränder

Publicerad

Det sparar tid, pengar och är bättre för miljön. Utrustade med värmekamera hjälper drönarna, som nu används av flera räddningstjänster i landet, till att både hitta skogsbränder och ge en överblick av omfattningen.

Se drönaren som ska hjälpa räddningstjänsten i Hässleholm att upptäcka bränder i klippet ovan.

I Hässleholm började de använda sig av drönaren i maj. Blir det en sommar med mycket bränder tror räddningstjänsten att den kommer bli ett givet hjälpmedel i arbetet framåt.

Parallellt patrullerar även brandflyget, som drönaren behöver dela luftrummet och samverka med.

Vad är nästa steg? Kommer de att kunna vattenbomba?

– Det kan vi hoppas på. Nu kan vi ju inte ha den lastad med någonting. Men vi får se, utvecklingen går ju framåt så det är väl inte omöjligt, säger Fredrik Stiberg, insatsledare på Räddningstjänsten Hässleholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.