Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart är det dags att gå skilda vägar för Ölyckeskolans klass 9A. Hör eleverna om sina vitt skilda gymnasieval: ”Det är fint att vi vill så olika men att det ändå funkar så bra” Foto: Johanna Holstein

I Löberöd väljer hälften yrkesförberedande program: ”Vi är formade efter våra föräldrar”

Uppdaterad
Publicerad

Några vill köra lastbil, en annan vill gå musik på gymnasiet och en tredje drömmer om att bli psykolog eller forskare i framtiden. Men ungefär hälften på Ölyckeskolan i Löberöd vill gå något yrkesförberedande – högre än snittet generellt i Sverige.

Förra året hade Ölyckeskolan sämst betygsresultat i Eslöv bland niorna – överlag hade hela kommunen en nedgång i betygsresultat – men Ölyckeskolan sticker ut.

Enbart 55 procent av eleverna uppnådde kunskapskraven i alla ämnen. En dipp som dels kan förklaras av pandemin men också av många rektors- och lärarbyten.

Resultaten går upp

– Det påverkar hela vägen ner i organisationen. Vi har många lärare som är kvar fortfarande och som har gjort ett superjobb men det är klart att när det byts rektor hela tiden så blir det rörigt, säger Anna Jaxelius som är relativt ny rektor på skolan.

I år ser det ut som att resultaten är på väg upp. Efter höstterminen hade långt över 80 procent klarat kunskapskraven i alla ämnen – ett snitt som verkar höjas ytterligare under våren.

Lägre intagningspoäng på yrkeslinjer

Men på Ölyckeskolan är det ibland en utmaning att många av eleverna är bombsäkra på vad de ska bli när de blir stora.

– Vi har elever som kommer redan i sjuan och vet att de ska köra lastbil. Det är häftigt att de är så målmedvetna, säger Anna Jaxelius.

Samtidigt säger hon att det kan leda till att många blir lite avslappande i förhållandet till skolan – att de yrkesförberedande programmen ofta har lägre meritpoäng och att eleverna inte anstränger sig så mycket som de har kapacitet till.

”Inte viktigt med bra betyg”

Nicole Eriksson har drömt om att köra lastbil sedan hon var 10 år gammal – och är bombsäker på sitt gymnasieval.

– Betyg är ju viktigt för dem som vill komma in på linjer som kräver höga meritpoäng. Men för mig som ska gå transport med låga poäng är det inte viktigt med bra betyg, säger hon.

Följ med en dag i skolan för klass 9A på Ölyckeskolan i Löberöd i klippet ovan.

– Ungefär en tredjedel av Sveriges gymnasiesökande elever sökte till ett yrkesförberedande program för läsåret 2021/2022.

-Intresset för yrkesprogram har sjunkit sedan 2011, då gymnasiereformen genomfördes och man tog bort möjligheten att bli behörig till högskolan på de yrkesförberedande programmen. Man kan dock fortfarande lägga till kurser för att skaffa sig behörighet.

– Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv är det för få som väljer yrkesinriktade program. Fram till 2035 kommer att saknas 18 000 elever på yrkesprogrammen för att täcka upp framtidens behov, enligt organisationen.

– För att täcka upp Sveriges behov av arbetare inom såväl bygg, transport och barnomsorg så behöver andelen som söker yrkesförberedande program öka från 30 till 40 procent varje år, enligt rapporten från Svenskt Näringsliv.

– Det här är de svenska yrkesförberedande programmen:

• Hantverksprogrammet

• Restaurang- och livsmedelsprogrammet

• Handels – och administrationsprogrammet

• Hotell- och turismprogrammet

• Fordons- och transportprogrammet

• Bygg- och anläggningsprogrammet

• Industritekniska programmet

• El- och energiprogrammet

• VVS- och fastighetsprogrammet

• Barn- och fritidsprogrammet

• Vård- och omsorgsprogrammet

• Naturbruksprogrammet

Källa: Skolverket.se och Svenskt Näringsliv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Olika skolvärldar

Mer i ämnet