Richard Bernsheim har blivit starkt ifrågasatt efter besvärande uppgifter om hans privatekonomi. Foto: Arkiv

Moderat nämndsordförande i Hässleholm kan uteslutas

Uppdaterad
Publicerad

En av Hässleholms mest välavlönade politiker inom Moderaterna, Richard Bernsheim (M), har hamnat i internt blåsväder. Nu vill partiets högste företrädare i Hässleholm Pär Palmgren (M) att han avgår.

– Tycker mig själv ha gjort ett bra jobb, säger Richard Bernsheim.

Richard Bernsheim (M), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Hässleholm, har blivit ifrågasatt sedan det framkommit uppgifter om hans privata ekonomi rörande växande skulder hos Kronofogden, vilket nyhetssajten Frilagt har avslöjat.

Uppgifterna som sajten avslöjar gäller bland obetalda tv-licenser, studieskulder och skulder i bolag där Bernsheim (M) har suttit i styrelsen. Ett av bolagen som Bernsheim, enligt nyhetssajten Frilagt, sitter i styrelsen i har skulder till Kronofogden på 1,6 miljoner kronor. I höstas ska Kronofogden dessutom ha försökt utmäta Bernsheims (M) bostad men skulden kunde i sista stund regleras.

Hässleholmspolitiken

Bernsheims (M) framtid avgörs snart

Under onsdagskvällen hölls ett möte bland Moderaterna i Hässleholm där bland annat frågan om Richard Bernsheims (M) framtid i politiken diskuterades. Inget beslut togs under mötet utan frågan bordlades till Moderaternas fullmäktigegrupps sammanträde veckan efter påsk.

Moderaternas ordförande i Hässleholm Pär Palmgren (M) var dock tydlig med att han tyckte att Richard Bernsheim (M) skulle kliva av från kommunpolitiken.

– Det här är ju en smula besvärande om jag ska uttrycka mig milt, säger Pär Palmgren (M).

– Den här sortens information underlättar ju inte jobbet att skapa ordning och trovärdighet, säger han och syftar på den senaste tidens politiska turbulens inom kommunpolitiken i Hässleholm.

”Tycker mig själv ha gjort ett bra jobb”

Richard Bernsheim (M) slår ifrån sig kritiken och säger att han inte har något ägande i det skuldtyngda företaget utan enbart har haft ett styrelseuppdrag. Han medger dock att ett av företagen har ekonomiska bekymmer.

– Det ena är ett bolag som för tillfället inte mår så bra, säger han.

Frågan om sin politiska framtid inom Moderaterna i Hässleholms kommun säger han att han överlåter till partiets kommunfullmäktigegrupp som kommer att ha ett sammanträde efter påskdagarna. Han ser själv ingen anledning till att hans ekonomiska förehavanden skulle påverka det politiska arbetet och hoppas kunna jobba vidare politiskt inom kommunen.

– Anledningen till att jag är aktiv är att jag har ett samhällsengagemang och brinner för det, säger han.

– Jag hoppas på att jag ska bedömas utifrån vad jag har gjort politiskt och jag tycker mig själv ha gjort ett bra jobb, säger Richard Bernsheim (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hässleholmspolitiken

Mer i ämnet