Snöoväder på Österlen onsdagen den 28 februari 2018. Foto: Kerstin Dahlberg, Maglehem

Hemtjänsten kör i terrängfordon till behövande

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänsten i Tomelilla använder sig av terränggående fordon för att nå en del av brukarna som bor avsides på Österlen kring Fågeltofta.

– Vi har själva jeepar men nu har vi ett militärt fordon för att kunna köra ut, berättar Camilla Andersson, avdelningschef vid hemtjänsten i Tomelilla, för SVT Nyheter Skåne.

På tisdagen evakuerades också en brukare med hjälp av terrängfordon och kördes in till ett äldreboende i Tomelilla.

Snöovädret i Skåne 27-28 februari

Under onsdagen har hemtjänsten Tomelilla kontakt med samtliga av de äldre och sjuka som brukar få regelbunden tillsyn och hjälp.

– Och vi förklarar att vi idag endast kan komma ut med det allra mest nödvändiga som mat och mediciner, berättar Camilla Andersson.

Simrishamn insnöat

I Simrishamn har skolorna färre elever och lärare än vanligt, berättar Marie Johansson i kommunens växel. Hon var också ensam på kommunens kontaktcenter eftersom ingen av hennes sex kolleger kunnat ta sig till jobbet på onsdagen.

– Jag är den enda som bor i Simrishamn, säger Marie Johansson.

Förskolan i Skillinge håller också stängt på onsdagen, liksom vårdcentralen i Brösarp eftersom de anställda inte kunnat ta sig till arbetet.

– Och förskolepersonal som bor i Simrishamn får arbeta här i stan istället för att försöka ta sig ut till byarna. Detsamma gäller de som bor i byar. De får jobba i sin hemby om där finns en förskola, säger Marie Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöovädret i Skåne 27-28 februari

Mer i ämnet