Polisen stoppar i rondellen utanför Sjöbo trafiken från att köra riksväg 13 mot Ystad i snökaoset på tisdagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Trafikverket avråder från att ge sig ut i snöyran

Uppdaterad
Publicerad

Snön fortsätter att ställa till med bekymmer för den skånska trafiken. Trafikverket avråder privatpersoner från att ge sig ut på vägarna i de drabbade områdena om det inte är nödvändigt. Samtliga tåg mellan Simrishamn och Ystad är alltjämt inställda.

Dålig sikt och hårda vindbyar kan bygga upp drivor på de skånska vägarna vilket får Trafikverket att avråda personer från att ge sig ut i trafiken under onsdagen.

Väderprognosen visar att snöfallet fortsätter även under torsdagen och att de hårda vindarna håller i sig nära kustregionerna och ger dålig sikt på många håll.

Snöovädret i Skåne 27-28 februari

Trafikverket uppmanar resande att uppdatera sig om trafikläget innan man påbörjar sin resa. Man avråder att frångå de stora vägarna då framkomligheten på det mindre vägnätet är väldigt begränsad.   

Inställda tåg både onsdag och torsdag

Tågtrafiken blir fortsatt inställd mellan Ystad och Simrishamn under resterande onsdagsdygnet och även under hela torsdagen, enligt Trafikverket. Bussar är beställda och har börjat ersätta de inställda tågen.

– Vad gäller busstrafiken får man helt enkelt gå in i appen och kolla. Det är fortfarande osäkert vilka bussar som kommer köra och det gäller alla linjer som trafikerar sträckan Ystad-Simrishamn och även stadstrafiken, säger Mark Fentzel på Skånetrafiken.

Väg 11 öppen igen

Väg 11 väster om Tomelilla stängdes av efter en trafikolycka med en lastbil under tisdagen. Vid lunchtid på onsdagen meddelade Trafikverket att vägen var öppen igen.

– Det är ju fortsatt besvärligt väglag och väder. Det snöar och blåser så det är stor risk för snödrev. Även om våra entreprenörer kör så är det stor risk att det blir problem under dagen, säger Marita Vedin på Trafikverket.

Mer snö väntas

SMHI håller fast vid sin klass 1-varning för hela Skåne. Bakom varningen ligger alltjämt kraftiga snöbyar som i samband med frisk ostlig eller nordostlig vind kan orsaka problem.

Snöfallet kommer för stora delar av Skåne att hålla i sig under dagen med bitvis hårda vindar. Framåt eftermiddagen och kvällen kommer snöfallet att avta på de flesta håll.

En uppdaterad väderprognos visar att snön kommer att fortsätta falla över Skåne även under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöovädret i Skåne 27-28 februari

Mer i ämnet