Foto: Privat

Hjärtopererade Altin utvisas – trots bristfälliga vårdmöjligheter

Uppdaterad
Publicerad

För snart fyra år sedan fick Altin Vitia ett nytt hjärta efter att hastig ha insjuknat under en semesterresa i Sverige. Efter många turer i olika instanser ser det nu ut som att han kommer att utvisas på onsdag, något som han tillsammans med sin advokat och läkarteam in i det sista försöker sätta stopp för.
– Jag fick ett svenskt hjärta, och nu vill jag ge tillbaka allt till Sverige, säger Altin Vitia.

Altin skulle utvisats i mitten av februari, men insjuknade då i en virusinfektion.

– Han har tillfrisknat från den, och efter det fick han en ny advokat, säger Katarina Hanséus, barnhjärtläkare vid Lunds Universitetssjukhus som ansvarat för vården av Altin.

Utvisningen sköts upp och sedan dess har Altin tillsammans med sitt medicinska team och advokat gjort vad de kan för att han ska få stanna i Sverige. Men tidsfristen löper ut och Altin ska utvisas på onsdagen.

Advokaten som företräder Altin heter Anna Ekvall och hon har sedan hon blev inkopplad begärt resning i hans ärende. De har även gjort en ny ansökan tlll Förvaltningsrätten i Malmö då det enligt Anna Ekvall framkommit nya skäl. I korrespondens de begärt ut mellan det serbiska inrikesministeriet och Migrationsverket framgår det att det inte finns något ordnat medicinskt mottagande för Altin i Serbien.

Anna Ekvall är personligt ombud för Altin. Foto: Daniel Granlund

– Det har inte specificerats kring vårdgivare eller läkare som ska ta emot honom på flygplatsen, något som Migrationsverket hävdat ska vara ordnat. Det har heller inte skett någon formell överlämning mellan läkare som tagit hand om Altin här i Sverige och de som skulle ta över vården i Serbien, säger Anna Ekvall.

Ingen anknytning till Serbien

En försvårande omständighet är att Altin Vitia inte har någon koppling till Serbien. Han är född och uppvuxen i Kosovo. Han talar inte serbiska, känner ingen där och är inte medborgare.

– Det här är märkligt för Sverige har erkänt Kosovo som ett eget land, men det verkar inte Migrationsverket följa, jag har ingen koppling till Serben, säger Altin Vitia.

Enligt Migrationsverket spelar det ingen roll att Altin inte har någon relation till landet han utvisas till.

Anna Ekvall har fört fram den bristande anknytningen som ett skäl till att låta Altin stanna i Sverige. Serbien och Kosovo har separata sjukvårdssystem och enligt Anna Ekvall har det aldrig getts vård till en transplanterad kosovoalban i Serbien. Det är även svårt att få sjuktransporter mellan Kosovo och Serbien.

– Jag tycker att Migrationsverket, med anledning av de nya omständigheterna som framkommit, borde dra i handbromsen och antingen stoppa processen tillfälligt eller ge honom ett svenskt uppehållstillstånd, säger Anna Ekvall.

Hon berättar att hon under tisdagen kommer att göra allt hon kan för att Altin inte ska behöva utvisas imorgon.

– Om man är sjuk i hjärtat kan det bli jätteakut, och i så fall tror vi att han kan dö, säger Anna Ekvall.

Enligt Migrationsverket ändras inte deras bedömning, trots de nya skälen som inkommt.

Framtidsplaner i Sverige

Altin Vitia går i gymnasiet i Lund och berättar stolt om att han just vunnit en tävling med ett projekt inom artificiell intelligens, och blivit utnämnd till ambassadör för ungt entreprenörskap i Lund.

– Jag har många planer för framtiden och alla är i Sverige, jag fick ett svenskt hjärta och det känns som att Sverige är mitt hemland till hundra procent, säger Altin Vitia.

– Jag är jätteorolig och ledsen för att jag kanske bara har 24 timmar kvar i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.