Region Skånes avdelning för Digitalisering IT och MT i Lund. Foto: SVT

Höga it-chefer lämnar Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Två höga chefer inom Region Skånes it-avdelning har på kort tid lämnat sina uppdrag. Båda har varit involverade i det nya försenade journalsystemet. En av cheferna skrev på avtalet om att köpa in it-systemet Vårdexpressen.

Den 30 april i år slutade Mats Ekstrand, före detta it-direktör, på Region Skåne. Hans uppdrag har i mångt och mycket handlat om att driva på digitaliseringen av vården i Skåne.

”Jag hade landat i att det var dags att göra något annat, särskilt efter tre mycket intensiva och arbetsamma år som förvaltningschef med ansvar för IT och digitalisering inom sjukvården”, skriver Mats Ekstrand, i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

I egenskap av it-direktör var Mats Ekstrand den som i september 2018 skrev på tilldelningsbeslutet för Vårdinnovation, bolaget bakom Vårdexpressen. I maj 2019 skrev Ekstrand även under avtalet om att köpa in Vårdexpressen till regionen. Avtalsvärdet uppgick till 320 miljoner kronor exklusive moms.

Fler chefsavhopp

Tidigare i år lämnade Ekstrand även sin post som styrgruppsordförande för Skånes digitala vårdsystem, SDV, där det nya journalsystemet ingår: ”Det var helt enkelt så att projektet gick från en fas med ett ”teknik-fokus” till ett mer ”kliniskt fokus” i slutet av 2020. Det blev därmed dags för en person med djup förankring inom sjukvården att ta över som ordförande.”

Men Mats Ekstrand är inte den enda höga chefen som lämnat Region Skåne den senaste tiden.

Även Jan Svensson slutar som biträdande förvaltningschef för digitalisering, it och medicinsk teknik i Region Skåne den 31 augusti i år. Han skriver i ett mejl till SVT: ”Det stämmer att jag kommer lämna min tjänst i Region Skåne, vilket jag har valt att göra av rent personliga skäl.”

Före detta projektägare

Jan Svensson har varit en av de ansvariga för det nya journalsystemet och bland annat svarat på SVT:s frågor om riskanalyserna vid hanteringen av de skånska patientuppgifterna inom ramen för SDV.

SVT har i en rad artiklar och program granskat SDV och det nya amerikanska journalsystemet Millennium som ska införas i hela den skånska vården.

Inledningsvis var Svensson även projektägare för den upphandling som senare ledde till att Vårdexpressen köptes in. ”Jag deltog inte i vare sig själva upphandlingen eller i tilldelningen”, skriver Svensson till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdexpressen

Mer i ämnet