Lärande ska gå lekande lätt. Klass 4A har ett brainbreak. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Höjd puls ska höja skolresultaten

Publicerad

Brainbreaks, pulspass och vandrande klassrum. Det är några av knepen som Degebergaskolan testar för att höja elevernas inlärning.

– Man blir inte lika rastös, det är mycket skönare, säger sjätteklassaren Ella Johansson om ”walking classroom”, en undervisningsvariant där eleverna står upp i klassrummet och i mindre grupper hjälps åt att lösa uppgifter.

Klasskompisen Emil Borgström håller med.

– Jag blir gladare, har mer energi och tycker att det är lättare att skriva och röra sig än när man sitter vid bordet med penna och papper. Jag tog hem minst fyra sidor matte förut, det har jag inte gjort på många månader.

Danspass höjer pulsen

Alexandra Persson är lärare på skolan och håller i dagens ”walking classroom”-lektion.

Läraren Alexandra Persson hjälper eleven Emil Borgström under en walking classroom-lektion.

– Jag tänker att man håller fokuset mycket bättre och att det blir kul också.

Degebergaskolan testar olika metoder för att få eleverna att röra på sig under skoldagarna. SVT har tidigare rapporterat om satsningen på pulspass.

En vanlig lektion kan också pausas för ett ”brainbreak” där eleverna får höja pulsen lite genom till exempel ett danspass.

Märker skillnad

Torbjörn Fridolin är lärare på skolan och en av initiativtagarna till rörelsesatsningen. Han kan märka en skillnad i hur medvetna eleverna är kring sambanden mellan rörelse och skolresultat.

– Vi märker att de börjar få en nyanserad bild kring sin hälsa och sin rörelseförmåga. De kan själva utvärdera och se att om de inte rörde sig så mycket på pulspasset var de kanske mer okoncentrerade på lektionen efter. De börjar tänka mer kring sin  hälsa och sin undervisning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristianstad

Mer i ämnet