Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Backsippan har försvunnit från många platser i Skåne, berättar Charlotte Wigermo, samordnare för floraväktarna i Skåne. Foto: Petra Hultman, SVT

Hon skyddar Skånes hotade växter: ”Vi måste hjälpas åt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett förändrat jordbruk med färre betande djur och ett varmare klimat gör att allt fler växter riskerar att försvinna från Skåne.

– Jag kan inte bara se på när den biologiska mångfalden hotas, vi måste hjälpas åt, säger Charlotte Wigermo, samordnare för floraväktarna i Skåne.

Skånes idag cirka 50 ideellt arbetande floraväktare har till uppgift att kartlägga landskapets över 200 hotade (rödlistade) växter. De hotade bestånden finns på cirka 8 000 olika platser i Skåne och målet är att besöka alla ungefär vart femte år.

– Det klarar vi inte, vi behöver vara fler, säger Charlotte Wigermo.

Klimatkrisen

Nationella rödlistan uppdateras

De omkring 15 mest akut utrotningshotade arterna räknar floraväktarna dock varje år. Växterna rapporteras in i en stor databas, Artportalen, som sedan kan användas av kommuner, myndigheter och markägare.

– De använder våra uppgifter för att se var de hotade arterna finns när de till exempel ska bygga, säger Charlotte Wigermo.

Vart femte år uppdateras den nationella rödlistan.

– Har vi hittat fler av en hotad växt kan den försvinna från rödlistan, men tyvärr är det vanligare att det är tvärtom, att de blir mer hotade.

Få småskaliga bönder

En av de främsta orsakerna till att arter försvinner från det skånska landskapet är igenväxning. I det moderna lantbruket finns färre småskaliga bönder med kor som betar av markerna.

– För hårt betade marker är också ett problem – får äter upp precis allt, säger Charlotte Wigermo.

Ett varmare klimat har också inneburit nya sjukdomar och fler invasiva arter som tränger ut inhemska växter.

– När växterna försvinner, försvinner också de andra arterna, som insekter och fåglar, och till slut drabbas vi också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet