Det var här i Trelleborgs hamn som personerna greps efter att Tullverket hittat hundarna i deras bil. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Tretton hundar hittades i avföring och för små burar

Uppdaterad
Publicerad

När Tullverkets personal i Trelleborgs hamn stoppade en skåpbil som körde av en färja på lördagseftermiddagen hittade de 13 hundar av olika raser.

Hundarna hade papper och har inte smugglats in – men hade det så dåligt under transporten att de två personer som kom i bilen greps, misstänkta för djurplågeri.

– Polisen blev kontaktade av tullen i Trelleborgs hamn då man misstänkte djurplågeri. Det är främst förhållandena under transporten som lett till de misstankarna, säger Sara Andersson, polisens presstalesperson.

Två personer, en man och en kvinna, i 35-årsåldern greps och misstänks för brottet. De anhölls senare på grund av att de inte är svenska medborgare.

Satt i för små burar

Hundarna som var av olika raser och i olika storlekar ska ha transporterats i för små burar, legat i avföring och utan ordentlig tillgång till mat och vatten.

– Man har haft veterinär på platsen som uppger att hundarnas belägenhet under transporten som är att beteckna som djurplågeri, säger Sara Andersson.

Enligt Trelleborgs allehanda hämtades hundarna, som hade de papper som krävs, av den person som de skulle levereras till. Det handlade i detta fall alltså inte om smuggelhundar, något SVT Nyheter Skåne rapporterat om under den senaste tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.