Den misstänkta mannen fångades av övervakningskamera när han sparkade en hundvalp i huvudet. Foto: SVT Grafik

Hunden som misshandlades omhändertogs aldrig

Uppdaterad
Publicerad

När polispatrullen kom till platsen där hundmisshandeln ska ha ägt rum fann de hunden sovandes på passagerarsätet och enligt polisen hade hunden inga synliga skador. Därför lät man bli att omhänderta valpen.

SVT Nyheter Skåne berättade igår om en man som misstänkts för djurplågeri efter att ha fångats av en övervakningskamera när han sparkar valpen i huvudet.

Enligt den larmoperatör som såg misshandeln på en skärm på en bevakningscentral ska mannen ha slagit hunden med knytnävar och koppel, sparkat på den samt svingat den innan han kastade in valpen i bilen.

Inget omhändertagande av hunden

Många läsare har undrat vad som hände med hunden. Enligt Gunilla Lindqvist, poliskommissarie i Eslöv, omhändertogs inte valpen efter den misstänkta misshandeln.

– Generellt omhändertar man djur om man misstänker att brottet ska fortgå eller om man ser skador på djuret. I det här fallet hade hunden inga synliga skador och det har inte funnits något akutskede. Då har man gjort den här bedömningen, säger hon.

Om det anses finnas skäl att omhänderta ett djur måste polispatrull på plats skicka ärendet vidare till en chef som sen fattar ett beslut.

”Förstår att man blir upprörd”

Vad som exakt har hänt i det här fallet går inte att följa i detalj, men klart är att inget beslut fattades för omhändertagande.

– Jag förstår att man blir upprörd, jag är själv djurägare. Men vi ska komma ihåg att mannen inte är dömd för brott och det fanns inga skador på hunden, säger Gunilla Lindkvist.

På länsstyrelsen har man inte heller fått inte några ärenden som gäller 34-åringen och hans hund. Hade det skett ett omhändertagande av polis hade styrelsen fått information om det.

Blir mannen däremot dömd för djurplågeri kommer länsstyrelsen informeras om det och fattar då ett beslut om ett eventuellt djurförbud.

Om 34-åringen fortfarande har kvar hunden är i nuläget oklart.

Det här säger lagen om omhändertagande av djur

Det är länsstyrelsen som fattar beslut om någon ska få djurförbud. För detta krävs det, bland annat, att ägaren allvarligt har försummat tillsynen eller vården av ett djur, har misshandlat ett djur eller har dömts för djurplågeri.

Undantag görs om det är uppenbart att vanvården inte kommer att upprepas.

Trots detta kan både polisen och länsstyrelsen omedelbart omhänderta ett djur om man anser att det är utsiktslöst att felet blir avhjälpt, eller om det i övrigt bedöms absolut nödvändigt från djurskyddssynpunkt.  

Mer går att läsa här under rubriken ”Förbud att ha hand om djur” och ”Omhändertagande av djur m.m.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.