Till vänster syns skåpbilen som användes av männen som nu står åtalade för grov smuggling. Hunden på bilden är en av de elva hundarna som fick avlivas. Foto: Tullverket

Misstänkta hundsmugglare fast i tullen – elva hundar fick avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Två män från Rumänien försökte få in elva hundar till Sverige. Nu står de åtalade för grov smuggling efter att det saknats dokument för hundarna.

Det var i november i år som två män från Rumänien blev stoppade i tullen vid Lernacken. Tullen hade fått information från dansk polis som hade stoppat skåpbilen med hundarna utan att vidta några åtgärder och skickat den vidare till Sverige.

Fordonet, som var märkt som hundtransport, stoppades av svenska tullen vid Lernacken. Den ena mannen ska ha blivit irriterad för att de även skulle kontrolleras i Sverige.

Saknades dokument

Vid kontrollen hittades elva hundar i burar i skåpbilen, både valpar och lite äldre hundar. När hundarnas vaccinationsintyg och pass skulle kontrolleras var det inte mycket som stämde. Vid närmare kontroll upptäckes det att underskrifter på vissa pass saknades och det stod fel chipnummer i några pass. Männen skulle också ha deklarerat hundarna innan ankomst, vilket aldrig gjordes.

Därför fattades beslut om att samtliga hundar skulle avlivas.

Inte första gången

I förhör har en av männen berättat att det inledningsvis varit 23 hundar när de lämnade Rumänien men att de lämnats av till nya ägare längs resan från Rumänien.

Enligt båda männen har de ett företag som levererar hundar till privatpersoner i bland annat Sverige. Besöket i november var inte det första.

Av förhör med personer som stod som köpare till hundarna framgår att de betalat männen för själva transporten av hundarna och att de trott att alla dokument varit ordnade.

Båda männen står nu åtalade för grov smuggling. De förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.