I mannens telefon fanns bilder på hundarna han smugglade. Inklippt i bilden är även de felstavningar som fick tullen att misstänka att passen var förfalskade. Foto: Tullen

Hundsmugglare åtalas – avslöjad av felstavningar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en man åkt fast i två olika tullkontroller på lika många dagar avlivades i januari fem valpar som han försökte smuggla in i Sverige. Nu åtalas mannen för två fall av grov smuggling.

I slutet av januari i år kommer en man i en personbil till tullkontrollen Lernacken i Malmö. Med sig i bilen har han fem malteservalpar.

Vid tullundersökning upptäcks att samme man med samma hundar dagen innan blivit avvisad från tullkontrollen i Helsingborgs hamn.

De pass han visar upp både i Helsingborg och Malmö innehåller felstavningar och andra brister som tyder på att de är förfalskade.

Hundarna avlivas

Efter att tullen insett att passen är ogiiltiga tas ett beslut om att avliva hundarna. Veterinären som avlivar dem uppskattar även att de är några veckor yngre än vad som stod i passen.

Tidigare smuggling

I samband med att mannen fastnar i tullen med fem malteservalpar beslagtas även mannens telefon. Via den kan tullen se att samme man även smugglat in fem malteservalpar i Sverige i november 2020 utan att bli påkommen. Dessa hundar återfinns i dag hos ägare i Västsverige som har förhörts under förundersökningen.

I och med dessa fynd står mannen nu åtalad för två fall av grov smuggling i Malmö tingsrätt.

Tidigare i år var SVT Nyheter Skåne på plats hos tullen efter att 38 smuggelvalpar fått avlivas under tio dagar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tullverket om att behöva avliva hundvalpar som smugglas in i Sverige – en numera nästan daglig företeelse. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.