Åklagaren menar att männen i termosligan köpt termosar som sedan använts vid sprängdåd, till exempel mot en butik på Lantmannagatan i Malmö i december 2018. Foto: Polisens förundersökning/Arkivbild

Åklagaren: Här köper ligan termosar som ska bli bomber

Uppdaterad
Publicerad

Männen handlade termosar och termosmuggar på Ica maxi, Biltema och Clas Ohlson. För att bygga bomber, menar åklagaren som åtalat männen för delaktighet i tre sprängdåd i Malmö. I dag kommer domen.

Under hösten och vintern har rättegången pågått mot sex unga män som misstänks för inblandning i tre sprängningar i Malmö.

En av männen har tillsammans med sin bror pekats ut som några av de ansvariga för termosbomberna i Malmö de senaste åren. Han släpptes dock ur häktet efter rättegångens slut, vilket kan betyda att han frias.

Polisen upptäckte en vapen- och sprängmedelsgömma på en vind i ett flerbostadshus i Malmö. Där tog man vapen, sprängmedel och ammunition i beslag – men köpte sopsäckar, silvertejp, spik och en termos och ordnade så att det såg ut som att de gömda föremålen låg kvar. Sedan monterades en dold kamera upp vid gömman för att fånga de misstänkta på bild.

– Vi inledde en massiv spaningsinsats mot den här gruppen, vilket ledde till ett beslag i januari. Det är ett av de större ärendena i Sverige som har väckts som gäller sprängningar. Förhoppningsvis så kan det ge polis och åklagare erfarenheter som vi kan använda i framtida liknande ärenden, sa kammaråklagare Christoffer Östlind till SVT Nyheter Skåne när rättegången pågick.

Bilderna från gömman på vinden finns nu bland bevismaterialet. Det gör också övervakningsfilmer från butiker där männen köper termosar.

En av männen har i polisförhör sagt att han köpt termosarna till en taxifirma. Men Christoffer Östlind menar att det varit för att bygga bomber.

De misstänkta männen nekar till anklagelserna.

Målet gäller tre sprängningar i Malmö i december 2018:

Den fjärde december exploderar en sprängladdning utanför en butik på Lantmannagatan. Två personer misstänks för att ha beställt sprängningen och en tredje man för att ha utfört den.

Fem dagar senare hittas en svårt skadad man i ett trapphus på Södra Gulsparvsgatan. Han misstänks ha placerat en termosbomb utanför en lägenhet och själv skadats vid explosionen. Han är en av de åtalade personerna men vill trots sina skador inte peka ut personen som beställt sprängningen.

Strax före midnatt detonerade sprängladdningen på Jägersro i Malmö. Foto: Mikael Nilsson

22 december larmas om en explosion vid en industrifastighet på Ridspögatan. En person åtalas misstänkt för att ha utfört sprängdådet och två personer för medhjälp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.