Ett stort pressuppbåd väntade utanför rättegångssalen. Foto: Hilda Abrahamsson

Rättegången mot våldtäktsåtalad MFF-spelare inledd

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen började rättegången i Malmö tingsrätt mot den fotbollsspelare som är åtalad för två fall av våldtäkt mot barn.

Ett av brottet ska ha ägt rum nån gång mellan 1-7 september 2016. Den andra händelsen ska ha inträffat 1 juni 2017.

En av misstankarna mot fotbollsspelaren har tidigare i utredningen rört sexuellt utnyttjande av barn. Men åklagaren valde att väcka åtal för våldtäkt mot barn även för denna händelse.

Nekar till händelserna

Fotbollsspelaren har erkänt att han har haft sex med flickan, som var under 15 år, vid ett tillfälle, men hävdar att han trodde att hon var äldre. Åklagaren menar att mff-spelaren haft skälig anledning att tro att målsägande var under 15 år då händelserna inträffade. Den misstänkte mannen nekar till brott.

– Han vidhåller att han haft en relation med målsägande och att de haft sex, men vid en annan tid och plats, säger försvarsadvokat Mikael Sundman.

Rikard Darell, åklagare, menar att fotbollsspelaren och flickan inte har haft en relation.

– Syftet har bara varit ett från den misstänktes håll, att ha sex med målsägande. Det har inte varit en kärleksrelation, säger han.

Under måndagsmorgonen togs beslut om att rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar. Under rättegångens första dag hölls förhör med målsägande och den misstänkte mannen. På onsdag beräknar man kunna höra vittnen.

I målet är ytterligare en man åtalad för brott mot samma målsägande. Han misstänkts för sexuellt utnyttjande av barn.

Försvarsadvokat Mikael Sundman. Foto: Johan Dernelius

Advokaten: Hoppas fotbollsspelarens karriär ska återupptas

Advokat Mikael Sundman menar att fotbollsspelarens karriär ska kunna fortgå efter rättegången.

– Vi har förhoppningar att det ska komma igång igen.

Rättegången beräknas hålla på tre eller fyra dagar. Lägsta straffet för brotten som mff-spelaren misstänks för är två års fängelse. Flickans målsägandebiträde yrkar på att fotbollsspelaren ska betala 200 000 i skadestånd till henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.