Foto: TT

Idag bestäms vem som ska styra region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I dag, måndag, avgörs vilket parti eller vilka partier som ska styra region Skåne de kommande fyra åren.

Regionfullmäktige ska på förmiddagen träffas i rådhuset i Kristianstad och rösta fram vilka politiker som ska få de tyngsta posterna.

De fyra allianspartierna Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna gick före valet ut och sa att de vill styra regionen tillsammans. De nådde inte riktigt ända fram. De fick visserligen fler röster än det rödgröna blocket men Sverigedemokraterna gick starkt framåt och blev vågmästare.

Vill ha tunga poster

I dag ska de 149 ledamöterna träffas i sessionsalen i Kristianstad och då kommer det att visa sig om SD väljer att stödja de rödgröna eller Alliansen.

I en tidigare intervju med SVT Nyheter sa Sverigedemokraternas nya gruppledare i regionen, Niclas Nilsson:

– Vi bevakar våra intressen och får vi inte vara med och styra vill vi ha tunga poster inom regionen.

Han sa att det inte är självklart att de kommer att stödja Alliansen.

S vill samarbete med M

Socialdemokraternas regionråd Henrik Fritzon har i en intervju med Sydsvenskan sagt att han gärna ser ett blocköverskridande styre.

– Vi har gjort flera framstötningar till mittenpartierna, men de har hittills inte varit särskilt intresserade, säger Henrik Fritzon.

Han tillägger att han även skulle kunna tänka sig ett styre med M. I ett sms till SVT skriver Henrik Fritzons pressekreterare Malin Tykesson:

– Vi stänger inte dörren för den typen av samarbete.

Rödgröna gick bakåt

Miljöpartiet, som under två mandatperioder 2006-2014, ingick i den styrande femklövern med M, C, L och KD gick den förra mandatperioden över och styrde regionen tillsammans med socialdemokraterna. Väljarna sa sitt på valdagen i september och båda partierna tappade stort. Socialdemokraterna backade tio mandat och Miljöpartiet fem. Vänsterpartiet gick däremot fram två mandat.

Läget inför de stundande valen av regionfullmäktiges presidium och regionråden är att S, V och Mp tillsammans har 57, Alliansen 62 och Sverigedemokraterna 30 mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.