Idag börjar nya mutbrottsrättegången om Vårdexpressen och Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen inleds den nya rättegången om misstänkta mutbrott i Region Skåne. Fängelsedomarna i den första rättegången ogiltigförklarades på grund av jäv och nu ska allt göras om. Nya domare, nya nämndemän och nya advokater. Men de mutåtalade är desamma.

Vårdinnovations tidigare vd Damon Tojjar står åtalad för grovt givande av muta och anstiftan till grov trolöshet mot huvudman.

De två före detta regiontjänstemännen står åtalade för grovt tagande av muta och grov trolöshet mot huvudman.

Vårdexpressen

I maj förra året dömde Malmö tingsrätt de tre åtalade männen till mellan två och tre års fängelse. Därutöver dömdes de att tillsammans betala skadestånd på 20 miljoner kronor till Region Skåne samt 8 miljoner till Västra Götalandsregionen.

Misstankarna om att det skett eventuella oegentligheter i samband med regionernas upphandling av it-verktyget Vårdexpressen, kom i dagern efter SVT Nyheter Skånes och Uppdrag gransknings avslöjande om affären.

Jäv efter nya uppgifter

Domarna föll i maj förra året men undanröjdes av hovrätten i slutet av sommaren då en av rättens fyra nämndemän var jävig.

Att nämndemannen är gift med en politiker och tidigare jobbat som läkare i Region Skåne, togs upp redan i den förra rättegången. Då ansåg ingen av parterna att hon var jävig.

Men efter att de tilltalade lämnat in nya uppgifter om att nämndemannen bland annat haft två av vittnena som chefer samt suttit i samma intresseorganisation som ett av vittnena, ansåg hovrätten att hon var jävig.

Hovrättsrådet Lars Lindblad sa då:

– Tingsrätten var enig i sin dom och det finns inget som ens tyder på att nämndemannen rent faktiskt låtit sig påverkas av ovidkommande skäl. Vad det i stället handlar om är att det ur en utomstående betraktares synvinkel har funnits omständigheter som typiskt sett gör att nämndemannens opartiskhet kan ifrågasättas.

Allt görs om

Rent praktiskt innebär den nya rättegången att alla vittnesmål görs om. Även nya vittnen har kallats.

Rätten består av två nya domare och fyra nya nämndemän. Två av de tre åtalade har även bytt försvarare. En tjänsteman har fått nej på sin önskan om att byta offentlig försvarare. Han har därför anlitat en privat advokat för egna pengar.

Åklagarsidans bevisning består framför allt av tusentals sms och chattmeddelanden mellan tjänstemännen och vd:n.

Samtliga åtalade nekar till brott.

En tredje före detta regionanställd stod tidigare åtalad för inblandning i mutaffären men friades i den förra rättegången varpå åklagaren drog tillbaka stämningen.

Den nya rättegången förväntas pågå under tretton dagar i januari och februari.

Turerna kring Vårdexpressen på en minut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet