Under fredagen meddelar Lunds tingsrätt dom i fallet där Michelle Ekholm dog av en överdos i arresten, efter att ha blivit utskriven från ett behandlingshem. Foto: TT/SVT

Michelle dog av en överdos – idag kommer domen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen faller Lunds tingsrätts dom i det uppmärksammade fallet där Michelle Ekholm dog av en överdos i arresten, dagen efter att hon blivit utskriven från ett behandlingshem. Institutionschefen för boendet som nu står åtalad för tjänstefel, eftersom utskrivningen, enligt åtal, skedde på felaktiga grunder.

Det var den 4 november 2016 som den 20-åriga Michelle Ekholm hittades död i arresten i Lund, till följd av läkemedelsförgiftning med metadon.

Dagen innan hade hon skrivits ut från det behandlingshem där hon dittills hade vårdats.

Förnekar brott

Enligt åtalet saknades laglig grund för utskrivningen, eftersom syftet med vården av Michelle Ekholm inte var uppnått. Både polisen, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och den lex-Sarah-utredning som behandlingshemmet själva begärde, kom fram till liknande slutsatser.

Den åtalade, före detta, institutionschefen förnekar brott och hänvisar till att utskrivningen gjordes för att Michelle Ekholm istället skulle få hjälp via psykiatrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.