Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gustav Nilsson och Matilda Sjöberg är två av 7 500 karnevalister som arbetat med att få ihop årets karneval. Foto: SVT

Katastrof präglar årets Lundakarneval – hundratusentals besökare väntas

Uppdaterad
Publicerad

Temat är Katastofal Karneval och syftar till alla de katastrofer vi har upplevt sedan förra karnevalen 2018 – och temat är tydligt överallt. I dagarna tre kommer Lundagård vara fullt av studentikosa inslag och festsugna besökare.

Nära 7 500 karnevalister har tillsammans arbetat under lång tid för att få ihop årets karneval. Som förutom att vara hotad av pandemin också hotades av tågstopp.

Regn väntas under karnevalståget

Men alla utomstående hot verkar nu vara som bortblåsta och årets karneval kan gå av stapeln – möjligtvis med lite regn under helgens karnevaltåg.

Det märks att det finns ett uppdämt behov hos studenterna att få leva ut studentlivet och rekordet för hur många som engagerat sig överstigs med tusentals i år.

Största karnevalen någonsin

Årets karneval kommer därmed att gå till historien som den största någonsin. I år beräknas cirka 100 000 besökare komma varje dag.

– Det är så kul att vara med som karnivalist och uppleva karnevalen från detta hållet, säger Matilda Sjöberg som ska jobba på ”Konkursen” under helgen och sälja tröjor bland annat.

Det här är Lundakarnevalen

– Världens största evenemang för och av studenter

– Arrangeras var fjärde år i Lundagård mitt i centrala Lund

– Tombolabodar med katastroftema, tältnöjen, cirkus och studentspex avlöser varandra i dagarna

– I år beräknar man få cirka 100 000 besökare om dagen

– Ett av de stora inslagen är karnevalståget som går genom centrala Lund både på lördag och söndag klockan 13.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.