Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Basem Mahmoud som är imam i en källarmoské på Rosengård i Malmö åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha kallat judar för ”apornas och svinens avkomma”. Foto: TT/Youtube

Imam kallade judar för ”apornas och svinens avkomma” – åtalas för hets mot folkgrupp

Publicerad

Rosengårdsimamen Basem Mahmoud åtalas för hets mot folkgrupp efter att under en predikan ha kallat judar för ”apornas och svinens avkomma”.

Det var under en fredagsbön i oktober 2020 som den kontroversiella imamen Basem Mahmoud höll en predikan i källarmoskén al-Sahaba på Rosengård i Malmö.

”Alla hör och ser just det som Väst tar sig för, vad deras herrar judarna, apors och svins avkomlingar, fiender till islam och muslimerna, dikterar för dem” sa han.

Lades ut på Youtube

Talet lades senare ut på hans egen youtube-kanal och uppmärksammades av Kvällsposten, eftersom han under sina predikningar även talat om att västvärlden vill konspirera mot muslimerna och att han inte tror på covid-19.

Efter publiceringen anmäldes imamen till polisen av en medlem av den judiska församlingen.

Förnekar brott

I förhör har Basem Mahmoud förnekat brott och sagt att han citerade koranen. Han har även i förhör sagt att uttalandet ”gäller bara några judar” som ”fanns en gång tidigare, det står i Koranen att gud omvandlade dessa judar till apor och svin, som senare försvann”.

SVT Nyheter Skåne har sökt Basem Mahmoud för en kommentar, men har inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.