Inga åtgärder mot brandman som slog

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en brandman slagit ner en berusad man under en utryckning i Lund gjorde Räddningstjänsten en egen utredning av händelsen.

– Vi har kommit fram till att det inte finns några skäl till disciplinära åtgärder, säger Linda Kazmierczak, förbundsdirektör för Räddningstjänsten Syd.

Under en utryckning i Lund den 8 oktober gick en berusad man till attack mot en brandman då han ansåg att det tagit för lång tid för Räddningstjänsten att komma ut till platsen där det brann. Bråket trappades upp och slutade med att brandmannen slog ner den berusade mannen med knytnävsslag.

– Han blev uttagen ur tjänst och vi har haft honom avstängd sedan dess för att utreda detta. Vi har kommit fram till att det inte finns några skäl till disciplinära åtgärder, baserat på att han blev attackerad. Vi bedömer att hans agerande var fullt begripligt och att han agerade i nödvärn, säger Linda Kazmierczak, förbundsdirektör för Räddningstjänsten Syd.

Attacker vanligt

Enligt Räddningtjänsten är det vanligt förekommande att de blir attackerade när de är ute på räddninginsatser.

– Det är fruktansvärt att det ska behöva vara så. Sen är det olyckligt att det gick så långt. Den här situationen var unik i sig, ofta brukar vi kunna hantera hotfulla situationer utan att det behöver gå så långt att det leder till handgemäng, säger Linda Kazmierczak.

Polisen upprättade en anmälan mot brandmannen, som enligt Räddningstjänsten nu är nedlagd.

– Vi kommer titta vidare på hur vi ska agera vid den här typen av situationer och hur vi som arbetsgivare ska kunna ge vår personal mer verktyg och förberedelse för att hantera hotfulla situationer, säger Linda Kazmierczak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.