Polisbevakning vid platsen för explosionen i Rosengård. Foto: TT/Johan Nilsson

Polisen: ”Oklart vad som exploderade”

Publicerad

Den man som greps under söndagskvällen misstänkt för inblandning i sprängdådet i Rosengård blev frigiven igen på måndagsmorgonen efter beslut från åklagare. I nuläget har polisen ingen frihetsberövad.

Har ni någon uppfattning om varför just den här restaurangen i Kontorshuset Tre Skåne är utsatt?

– Nej, det är lite oklart. Vi vet inte om det var riktat mot restaurangen eller om det rör någon av de andra verksamheter som finns i huset. Vi måste titta närmare på vilka verksamheter som finns och om det skulle kunna finnas någon form av hotbild mot någon av dem, säger Nils Norling, Polisens presstalesperson. 

Oklart sprängmedel

Polisen gör just nu ingen koppling till de andra händelserna SVT Nyheter har rapporterat om i närtid. Vare sig till den vid Sirius-Orden inne i centrum eller den på Rosengårds polisstation. Experterna i Nationella bombskyddet är inte heller säkra på vad det är för typ av explosiva medel.

– Nationella bombskyddet var på platsen, men det är i sig ingenting onormalt. Det låter lite spektakulärt varje gång vi nämner dem, men Nationella bombskyddet finns här nere, de har en sektion som jobbar i region syd. Det är deras jobb helt enkelt, de finns där de behövs. 

– Skulle det rört sig av någon form av kraftfullare banger så brukar de lämna lite andra spår än de vi har sett här. Vi får avvakta analys av den tekniska undersökningen.

Hur går ni vidare med det här nu? 

– Vi har haft folk på plats under förmiddagen som har tittat på brottsplatsen. I övrigt handlar det om att söka mer information om den här händelsen. Vi tittar på om det finns kameror i området som kan ha fångat någonting som är intressant och det i sig ett ganska stort jobb. Sen har vi hållit ett antal förhör och dom ska sammanställas också så att vi kan se om vi kan hitta en riktning att gå vidare i den här utredningen, säger Nils Norling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.